aniversare 20ani 2Povestea a 20 de ani de Romani in UK, povestea unei comunitati
“ Nimic in viata nu este o coincidenta”- a devenit motto-ul serii de aniversare a 20 de ani de la infiintare a Romani in UK, primul site al romanilor din UK.

 Pe 20 Februarie 2020 Romani in UK a implinit 20 de ani. Acest eveniment a fost marcat la 1 Belgrave Square, sediul Institutului Cultural Roman din Londra, avand alaturi reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Londra, ICR, prieteni si membri ai comunitatii romanesti din Londra si nu numai, care in cei 20 de ani de existenta a Romani in UK au jucat un rol activ in viata comunitatii.

Cand te gandesti la Romani in UK, spui o poveste personala care se imbina cu istoria recenta a comunitatii romanesti din UK, o poveste a unei comunitati fondata de Madalina Benson in urma cu 20 de ani, care a simtit nevoia sa comunice si sa informeze putinii romani care traiau atunci in Regatul Unit.

aniversare 20aniPrin acest eveniment aniversar, cei cativa organizatori, care uitandu-se astazi inapoi au creionat si adaugat continut acestei povesti, au incercat sa suprinda cu aceasta ocazie momentele culminante ale acestor 20 de ani.
1325 de fotografii din arhiva de 120,000 de fotografii realizate de Inno Brezeanu si-au gasit locul in sala evenimentului, formand mici pereti de poveste.
Editiile tiparite ale ziarului Roman in UK, fondat in anul 2005 la Londra si devenit partener al Romani in UK inca de la prima editie au fost expuse pentru a fi rasfoite.
Recitind titlurile primelor pagini, interviuri si luari de pozitie tiparite in urma cu 15 ani, se poate spune, acum dupa Brexit, ca istoria aproape se repeta.

Emotie, bucurie, dor, drag, admiratie, o alta perspectiva a ceea ce a fost si a devenit comunitatea romanilor din UK in ultimii 20 de ani sunt cateva din cuvintele rostite de prietenii Romani in UK care au fost alaturi de organizatori in aceasta seara aniversara.
In deschiderea evenimentului Magda Stroe, director al Institutului Cultural Roman din Londra a vorbit despre rolul Romani in UK in viata comunitatii romanesti de la Londra. Magda Stroe a citit in incheiere un mesaj emotionant al Ruxandrei Trandafoiu, lector in Studiul Comunicarii la Universitatea Edge Hill, autoare a cartii Diaspora Online despre rolul pe care www.romani.co.uk l-a avut in dezvoltarea comunitatilor romanesti online din diaspora.

Laura Popescu, prim colaborator in cadrul Ambasadei Romaniei la Londra a vorbit despre munca de pionierat facuta de Romani in UK de-a lungul celor 20 de ani in presa de diaspora si despre sprijinul pe care Romani in UK l-a oferit comunitatii prin informare, analize si reprezentare.

aniversare 20ani 3Cum altfel decat cu mult suflet si emotie poti sa vorbesti despre un proiect care a devenit mai mare decat puteai sa iti imaginezi vreodata? In cuvinte putine dar pline de semnificatie, Inno Brezeanu a relatat celor prezenti despre povestea celei mai mari comunitati online a romanilor din UK, www.romani.co.uk
Cunoscut la Londra ca webmaster al Romani.co.uk, dar si ca cel care a realizat cea mai longeviva foto-cronica a istoriei comunitatii romanesti din UK, cel care organizeaza de cativa ani buni concerte de muzica romaneasca altfel pentru oameni faini, Inno a vorbit despre evolutia Romani.co.uk prezentand totodata intr-un film de cateva minute momentele marcante ale evolutiei comunitatii romanesti din UK din perspectiva Romani in UK.
“ Este dificil sa spui in cateva cuvinte povestea a 20 de ani de activitate. Este foarte dificil sa descrii ce a devenit comunitatea. Unii dintre voi va amintiti ca aceasta comunitate online a fost fondata de Madalina Benson in urma cu 20 de ani cu scopul de a uni in mediul online o comunitate de romani. Intr-o tragedie am pierdut-o pe Madalina in urma cu 18 ani. “ Citandu-l pe filozoful modern Forest Gump, Inno a facut o trecere in revista a tuturor sefilor de misiune cu care Romani in UK a colaborat- 4 ambasadori si 6 sefi de misiune.
Printr-un scurt video Inno a prezentat celor prezenti in ce s-a transformat idea Madalinei Benson: o comunitate extraordinara, dinamica si diversificata, care a trecut de la zeci la sute, mii si zeci de mii de useri online, momente grele si momente fantastice atat ca romani cat si ca migrant in UK.

aniversare 20ani 1Prezent la eveniment, Andrew Benson, sotul Madalinei Benson, decedata la varsta de doar 28 de ani intr-un tragic accident provocat de neglijenta medicala, a vorbit despre conceptul si inceputurile www.romani.co.uk, despre sotia sa care s-a dedicat mereu ajutorarii celor vulnerabili, fiind molipsitor de optimista, darnica si un om pentru oameni. El este convins ca Maddy nu putea sa gaseasca o persoana mai potrivita decat Inno pentru a duce mai departe proiectul ei Romani.co.uk.
Andrew Benson a declarat totodata ca este emotionat de incarcatura istorica pe care prezentarea proiectului la aniversarea a 20 de ani o are, fiind convins ca fosta sa sotie ar fi fost mandra de ceea ce a lasat mostenire comunitatii si le-a multumit Cristinei Irimie si lui Daniel Furculesteanu pentru rolul jucat in dezvoltarea si continuarea proiectului alaturi de Inno.

aniversare 20ani 5Cristina Irimie a multumit celor prezenti pentru contributia pe care fiecare dintre ei au adus-o povestii comunitatii Romani in UK, lui Inno Brezeanu pentru dedicarea continua in acest proiect, pentru ca este cel care nu se da niciodata batut si care nu renunta la a continua, lui Daniel Furculesteanu care a calatorit din afara Uniunii Europene unde lucreaza acum pentru a fi alaturi de fosta sa echipa in acest moment special.
“ Uitandu-ma la fotografii, la editiile ziarului Roman in UK, la tot ceea am realizat impreuna cu o mana de oameni, ma simt binecuvantata ca am putut trai atatea momente emotionante, si cred ca povestea aceasta ne apartine noua tuturor pentru ca a fost si va ramane o poveste despre oameni, oferind posibilitatea ca noi, cei implicati sa prezentam problematicile celor vulnerabili pentru a le face auzite. “

In incheierea discursurilor, David Webster, in prezent director al filialei londoneze a Camerei de Comert Britanico-Romane, a vorbit despre rolul important pe care Inno Brezeanu si Cristina Irimie prin proiectul Romani in UK l-au avut in creionarea istoriei recente a comunitatii romanesti din UK in cei 20 de ani de activitate, despre dedicarea si perseverenta cu care acestia se implica in promovarea altor proiecte si despre importanta pe care Romani in UK o va avea in contextul Brexitului pentru viitorul comunitatii romanesti.

aniversare 20ani 4Si pentru ca tot a fost o seara care a trezit multe doruri de vremuri frumoase, dor de oameni extraordinari care au jucat un rol important in istoria recenta a comunitatii romanesti de la Londra si nu mai sunt printre noi, precum printesa Marina Sturdza, arhitectul Serban Cantacuzino, dor de oficiali care au jucat un rol definitoriu in perioada pre si post aderarii Romaniei la Uniunea Europene si in militarea pentru drepturile romanilor in UK dar si in prezentarea comunitatii romanesti, Inno Brezeanu a dedicat celor prezenti un moment muzical extraordinar interpretat de Madalina Paval si formatia sa, cu titlul Oamenii se fac Dor .
”Toți avem dorurile noastre. De casă, de părinți, de iubiți, de copilărie. Oamenii se fac dor nu e doar o metafora. Noi chiar ne facem dor. Pe bune. Zi de zi. Ne e dor de cineva, dar si noi lipsim cuiva. Ne desparțim. Ne pleaca prietenii departe. Ne vedem parintii la sarbatori. Pierdem bunici si oameni dragi. Viața e un dor continuu care nu se poate descrie prea ușor. Stii doar cum se simte. Este extraordinar ca se poate pune pe muzica ce nu se poate spune pe gura. Asta face doina romaneasca si asta incerc si eu.”, povestește Madalina.”.

Seara s-a incheiat cu mancare romaneasca pregatita cu drag de restaurantele Cornelius si Casa Romaneasca, parteneri de-a lungul anilor ai Romani in UK.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head