B.Aurescu intalnire cu romanii din UK1Intalnirea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Regatul Unit

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 martie 2023, o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, cu ocazia vizitei pe care a efectuato la Londra, in perioada 22-23 martie 2023. 

La intalnire au participat peste 80 de persoane, parte a mediului asociativ romanesc din Regatul Unit, studenti, profesionisti din diverse domenii, cadre medicale, cadre universitare, politisti sau reprezentanti locali, dupa cum rezulta din comunicatul de presa transmis de MAE.

Evenimentul a oferit prilejul unui dialog aprofundat pe un numar mare si variat de aspecte de interes pentru comunitatea romaneasca din Regatul Unit, precum si oportunitatea prezentarii eforturilor Ministerului Afacerilor Externe de imbunatatire continua a legaturilor cu comunitatea romaneasca, a calitatii serviciilor consulare si a sprijinului in vederea pastrarii si promovarii culturii si identitatii romanesti.

B.Aurescu intalnire cu romanii din UK2Astfel, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la Declaratia pentru actualizarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe care urmeaza sa o semneze cu omologul britanic in cadrul vizitei, indeosebi la dimensiunea cooperarii la nivelul societatii civile, de interes pentru comunitatea romaneasca.

A subliniat potentialul cheie din punct de vedere al oportunitatii de a realiza schimburi de bune practici si al intaririi cooperarii romano-britanice in domeniul cultural şi educational.

Totodata, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebita pentru cei peste 1,2 milioane de cetateni romani care traiesc in prezent in Regatul Unit si care, prin gradul inalt de integrare si prin activitatea si profesionalismul lor, contribuie intr-un mod activ atat la dezvoltarea economica si sociala a Regatului Unit, cat si la consolidarea relatiilor romano-britanice in ansamblul lor.

In context, seful diplomatiei romane a subliniat prioritatea acordata de Ministerul Afacerilor Externe promovarii intereselor si protejarii drepturilor cetatenilor romani din afara tarii, punctand sustinerea concreta a autoritatilor romane pentru comunitatea de cetateni romani din Marea Britanie, in special pentru interesul lor de predare a limbii romane pentru copiii romani din Regatul Unit. 

In acest sens, s-a referit la demersurile ample de reforma a activitatii consulare, demarate in anul 2020, avand ca directii prioritare extinderea si modernizarea retelei de oficii consulare, digitalizare extinsa, debirocratizare si perfectionare profesionala continua a personalului consular.

Ministrul Aurescu a aratat ca acest proces a generat deja o serie de rezultate importante, referindu-se in mod special la sistematizarea si reorganizarea activitatii de planificare a consulatelor itinerante, modernizarea infrastructurii tehnice a Call-Center-ului consular si cresterea numarului de operatori, simplificarea platformei e-consulat.ro si debirocratizarea extinsa, incepand cu renuntarea la fotocopiile obligatorii la prestarea serviciilor consulare, pana la expedierea prin curier a pasapoartelor si altor documente, eliberarea pe loc a unor documente din categoria actelor notariale (procuri, declaratii, legalizari, certificari), stare civila (inscriere acte de stare civila) sau documente de calatorie (titlu de calatorie, pasaport temporar) si, intr-o perspectiva apropiata, prestarea electronica a anumitor servicii consulare.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat demersurile vizand extinderea si modernizarea retelei consulare, pornind de la nevoile in crestere, ilustrate de date precum procesarea a aproximativ 160.000 de servicii consulare, in anul 2022, la nivelul oficiilor consulare romane din Regatul Unit, ceea ce reprezinta aproximativ 15% din numarul total de servicii consulare prestate la nivelul intregii retele consulare a Romaniei, peste 1,15 milioane - cel mai mare numar de servicii consulare prestate pana in prezent de MAE.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat transformarea Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra in Consulat General, deja realizata si destinata alocarii de resurse mai mari acestuia, si eforturile vizand infiintarea, cat mai curand posibil, a unui consulat general la Birmingham si a unui oficiu consular in Belfast. A solicitat propuneri din partea comunitatii privind crearea de noi oficii consulare.

De asemenea, s-a referit la cele 21 de consulate itinerante (mobile) care au prestat anul trecut peste 10.590 de servicii consulare, activitate apreciata de participantii la intalnire.

De asemenea, a reliefat implicarea autoritatilor romane in dialogul cu partea britanica, in vederea protectiei drepturilor cetatenilor romani din Regat, inclusiv din perspectiva reglementarilor aplicabile post-Brexit.

Discutiile au evidentiat oportunitatea si utilitatea mentinerii unui dialog constant intre ambasada, consulate si comunitatea romaneasca, pentru a raspunde cat mai eficient solicitarilor si intereselor romanilor din Regatul Unit.

La randul lor, reprezentantii comunitatii romanesti au multumit pentru eforturile constante ale MAE si ale ambasadei de a imbunatati calitatea asistentei si serviciilor consulare, de a pastra un dialog autentic cu comunitatea si de a veni in intampinarea nevoilor acesteia.

B.Aurescu intalnire cu romanii din UK3Romanii prezenti la eveniment au adus in atentie aspecte privind diversitatea si preocuparile specifice ale comunitatii, aspecte referitoare la modalitatile de sprijin ale obiectivelor Romaniei in relatia cu Regatul Unit, mai ales din perspectiva contactelor culturale si inter-umane, necesitatea intensificarii eforturilor de predare a limbii romane copiiilor romani din Regatul Unit, in contextul importantei mentinerii identitatii lingvistice, precum si nevoile in materie de servicii consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice disponibile. (Foto:Daniel Furculesteanu)

Vezi album foto AICI

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head