Jeremy Hunt ministruGuvernul lui Rishi Sunak intentioneaza sa ia masuri dure pentru a reduce deficitul
Ministrul britanic al Finantelor Jeremy Hunt
(foto) a anuntat ca va prezenta saptamana aceasta un plan de cresteri de impozite si reducere a cheltuielilor pentru a demonstra ca Marea Britanie isi poate tine sub control finantele publice si restaura credibilitatea economica, relateaza Reuters.

Hunt a mai spus ca gospodariile cu venituri reduse ar trebui scutite de majoritatea repercusiunilor taierilor ce urmeaza sa fie efectuate in administratia publica.
In comentarii facute duminica inainte de prezentarea oficiala a planului de buget care va avea loc joia aceasta, Hunt a subliniat ca nu vrea sa agraveze recesiunea ce bate la usa, dar ca trebuie sa demonstreze ca poate micsora deficitul bugetar care a explodat dupa pandemia de COVID-19 si invadarea Ucrainei de catre Rusia.

„Nu vrei sa faci lucruri care fac recesiunea in care s-ar putea sa te afli mai grava. Dar pe de alta parte, daca nu faci nimic, daca nu arati ca vei duce in jos datoria (...) dobanzile vor creste si te alegi cu o recesiune mai grava”, a declarat el intr-un interviu acordat duminica televiziunii Sky News.
„Ma tem ca toti veti fi nevoiti sa platiti taxe putin mai mari. Vom cere tuturor sacrificii dar trebuie sa iti dai seama ca poti cere pana la o anumita limita de la persoanele care sunt pe cele mai mici venituri”, a mai spus el.

Planul pentru redresarea finantelor britanice

Jurnalistii de la The Times au scris anterior ca Hunt si noul premier Rishi Sunak intentioneaza sa abordeze gaura de 55 de miliarde de lire sterline din bugetul Marii Britanii printr-un plan pe doi ani care va viza impozitul pe venit, asigurarile obligatorii, taxele pe mostenire si contributiile la fondurile de pensii.

Sunak, la randul sau ministru al Finantelor in cabinetul fostului premier Boris Johnson, si Hunt ar intentiona de asemenea sa injumatateasca pragul de la care nu sunt impozitate castigurile din capital si sa reduca de la 150.000 de lire sterline la 125.000 de lire pragul de la care se aplica cea mai ridicata rata a impozitului pe venit.
Planul elaborat de cei doi marcheaza o intoarcere cu 180 de grade fata de pachetul anuntat de fostul premier Liz Truss pe 23 septembrie care prevedea cele mai mari scutiri de taxe din ultima jumatate de secol in Marea Britanie.
Insa coroborat cu o crestere a cheltuielilor pentru a sustine gospodariile si mediul de afaceri in contextul cresterii vertiginoase a preturilor la energie, planul elaborat de Kwasi Kwarteng, ministrul Finantelor ales de Truss, a socat pietele financiare din cauza unei noi cresteri importante a deficitului Marii Britanii.
Truss l-a dat afara pe Kwarteng pe 14 octombrie intr-o tentativa de a-si salva propriul post insa in cele din urma a demisionat la randul ei doar 6 zile mai tarziu in contextul unei revolte generale a legiuitorilor conservatori.

Opozitia critica deja „austeritatea” planuita de conservatori

Insa numerosi alesi din Partidul Conservator se opun cresterii taxelor si impozitelor, situatie care ar putea cauza noi tensiuni in cadrul acestuia.
Intrebat duminica despre taierile de cheltuieli planificate, Jeremy Hunt a declarat ca o economie puternica are nevoie de servicii publice bune si ca taierile vor fi facute intr-un mod echilibrat.

Rachel Reeves, ministrul din umbra al Laburistilor, a criticat deja planul, afirmand ca austeritatea nu este abordarea potrivita.
„Militez pentru doua lucruri: atat alegeri mai corecte in ceea ce priveste taxele, dar de asemenea crucial, un plan pentru crestere”, a afirmat aceasta pentru Sky News.
Sambata, surse citate de mai multe ziare britanice afirmau ca Hunt analizeaza de asemenea o crestere importanta a impozitului datorat de companiile petroliere si de gaze naturale si introducerea acestuia si pentru producatorii de electricitate.
Sursa:hotnews.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head