Liz Truss premier ukNoul premier britanic vrea sa inghete facturile la energie timp de 18 luni
Liz Truss, care a preluat marti, 6 septembrie, portofoliul de premier al Marii Britanii, vrea sa inghete facturile la energie timp de 18 luni si sa permita ca firmele care furnizeaza gaze si electricitate sa poata obtine imprumuturi de la guvern pentru subventionarea acestor facturi, relateaza BBC, citat de EFE.

Pretul maxim al energiei pe care companiile din sector il vor putea percepe gospodariilor din Marea Britanie incepand din 1 octombrie a fost stabilit la 3.549 lire pe an, ceea ce reprezinta o crestere de 80%, dupa cum a anuntat pe 26 august autoritatea britanica de reglementare Ofgem.
Data fiind gravitatea situatiei, Liz Truss intentioneaza sa anunte joi noul sau plan pentru a ajuta familiile britanice, conform BBC.

Potrivit planului noului premier, guvernul va garanta imprumuturile companiilor de energie care le vor utiliza pentru a ingheta sau macar a reduce facturile iarna care vine si urmatoarea.
Detaliile legate de modul in care vor fi ajutate companiile mici pentru a face fata scumpirilor energiei sunt in curs de revizuire, mai scrie BBC.

”Este linistitor faptul ca Executivul ia in considerare in mod serios sprijinul pe care il poate oferi companiilor in aceste timpuri atat de dificile”, a declarat pentru mass-media Alex Veitch, reprezentantul Camerelor de Comert britanice.
”Dar ramane de vazut daca aceste planuri vor merge suficient de departe pentru a oferi ajutorul de care multe companii au nevoie cu disperare”, a adaugat el.

Conform Bancii Angliei, inflatia interanuala poate ajunge la finele anului la 13% si tara poate intra in recesiune inainte de a se incheia 2022, o situatie care poate sa dureze si in 2023.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head