Liz Tr uss prenier Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii
Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe, dar si ministrul pentru Femei si Egalitați, a castigat sefia Partidului Conservator din Marea Britanie si va deveni prim-ministru, scrie BBC.

Liz Truss a afirmat ca este o onoare sa fie aleasa in functia de lider al Partidului Conservator. Ea a multumit membrilor de partid ”pentru organizarea unuia dintre cele mai lungi interviuri de angajare din istorie”, relateaza The Guardian, citat de news.ro.

”In timpul acestei campanii, am facut campanie in calitate de conservator si voi guverna in calitate de conservator. Si, prietenii mei, trebuie sa aratam ca ne vom indeplini promisiunile in urmatorii doi ani”, a adaugat ea.

”Voi oferi un plan indraznet de reducere a impozitelor si de crestere a economiei noastre. Ma voi ocupa de criza energetica, de facturile la energie ale oamenilor, dar si de problemele pe termen lung pe care le avem in ceea ce priveste furnizarea energiei. Si ma voi ocupa de Serviciul National de Sanatate”, a mai spus noul premier.

”Dar toti vom livra pentru tara noastra. Si ma voi asigura ca folosim toate talentele fantastice ale Partidului Conservator, ale membrilor geniali ai Parlamentului si colegilor nostri, consilierilor nostri fantastici, europarlamentarilor, ale activistilor si membrilor nostri din toata tara. Pentru ca, prietenii mei, stiu ca vom reusi. Si vom oferi o mare victorie pentru Partidul Conservator in 2024. Va multumim”, a conchis ea.
De asemenea, ea a multumit familiei, prietenilor si sustinatorilor sai si a adus un omagiu rivalilor sai, in special lui Rishi Sunak.

Noul premier al Marii Britanii i-a multumit ”prietenului sau, Boris Johnson”.
”Boris, te-ai ocupat de Brexit. L-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn, ai lansat vaccinul. Si l-ai infruntat pe Vladimir Putin. Ai fost admirat de la Kiev la Carlisle”, a declarat Truss.
”Prieteni si colegi, va multumesc ca v-ati pus increderea in mine pentru a conduce marele nostru Partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Terra”, a evocat ea.

Truss a adaugat ca viziunea partidului – ”in ceea ce prieste libertatea, capacitatea de a-ti controla propria viata, impozitele mici, responsabilitatea personala” – rezoneaza cu publicul. De aceea, Partdul Conservator a castigat in 2019.

Liz Truss il va inlocui pe Boris Johnson, care a renunțat la aceasta poziție in urma unor scandaluri.
Liz Truss a fost aleasa cu 81.326 de voturi, in vreme ce contracandidatul sau, Rishi Sunak, favorit la inceputul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.
Ne reamintim ca cei doi si-au petrecut ultimele sase saptamani luptandu-se pentru a-i convinge pe membrii conservatori ca au ceea ce este necesar pentru a conduce partidul - si tara - dupa ce Boris Johnson a demisionat.

Cine este Liz Truss

Truss, in varsta de 47 de ani, care i-a ramas fidela lui Boris Johnson pana la final, cand demisiile in cadrul executivului s-au numarat cu zecile la inceputul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 si a treia femeie in aceasta funcție din istoria Regatului Unit, dupa Margaret Thatcher si Theresa May.

Liz Truss a preluat portofoliul Externelor in cabinetul lui Boris Johnson in septembrie 2021, fiind precedata de Dominic Raab.
A mai deținut portofolii ministeriale in cabinetele conduse de Theresa May (Justiție) si David Cameron (Mediu, Alimentație si Afaceri Rurale).
Este membru al parlamentului britanic din 2010.
A studiat Filosofia, Politica si Economia la Merton College, in cadrul Universitații Oxford, unde a absolvit in 1996.
A lucrat in mediul privat (Shell, Cable & Wireless) inainte de a intra in randurile Partidului Conservator, in 1996.
In trecut, Truss a militat pentru legalizarea canabisului si pentru abolirea
monarhiei.
Truss si cabinetul sau vor conduce Marea Britanie pana la urmatoarele alegeri generale, care urmeaza sa aiba loc in decembrie 2024.
Noul prim-ministru ales va calatori marți in Scoția, la Balmoral, pentru ceremonia de investire in fața reginei Elisabeta a II-a.

Ce a promis Liz Truss

"Daca voi fi aleasa, am de gand ca in prima saptamana a administrației mele sa stabilesc un plan de acțiune imediat pe facturile la energie si pe furnizarea de energie.
La sfarsitul lunii va veni din partea ministrului meu de finanțe un pachet mai mare de acțiune pe economie in ansamblu”, a spus ea.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head