boris johnson demisieBoris Johnson a demisionat, dar vrea sa conduca Guvernul interimar
Boris Johnson a anuntat, joi, ca a decis sa demisioneze din functia de prim-ministru si de lider al Partidului Conservator, dar vrea sa conduca pana in toamna Guvernul interimar si a numit o echipa guvernamentala de tranzitie, ceea ce ar putea declansa noi proceduri pentru inlaturarea de la putere.

"Este clar acum ca vointa grupului parlamentar al Partidului Conservator este sa fie ales un nou lider al partidului si, prin urmare, a unui nou prim-ministru. Si sunt de acord cu liderul grupului nostru parlamentar ca procesul de alegere a noului lider trebuie sa inceapa acum. Programul va fi anuntat saptamana viitoare, iar eu am numit astazi un Cabinet care sa functioneze, la fel ca si mine, pana va fi ales un nou lider", a declarat Boris Johnson, conform agentiei MEDIAFAX, intr-un discurs rostit de la Downing Street.

"Vreau sa le spun milioanelor de oameni care au votat pentru noi in 2019, dintre care multi au votat pentru prima data cu Partidul Conservator, ca le multumesc pentru acest mandat incredibil, cea mai larga majoritate conservatoare de dupa anul 1987, cea mai mare pondere a voturilor de dupa 1979", a continuat Boris Johnson.
"Iar motivul pentru care m-am luptat atat de mult in ultimele zile pentru a continua sa furnizez personal rezultate in baza acestui mandat a fost nu doar pentru ca am vrut sa fac acest lucru lucru, ci pentru ca am simtit ca a fost sarcina mea, datoria mea, obligatia mea fata de dumneavoastra de a continua sa facem ceea ce am promis in 2019", a subliniat Boris Johnson.

Inainte de a demisiona, premierul Boris Johnson a numit un Guvern de tranzitie care ar urma sa conduca Marea Britanie pana cand va fi ales noul lider al Partidului Conservator, probabil in toamna. Greg Clark a fost numit in functia de ministru al Egalitatii intre Comunitati, in locul lui Michael Gove, care a fost demis miercuri seara. Shailesh Vara a fost numita ministru pentru Irlanda de Nord, iar Robert Buckland, ministru pentru Tara Galilor. James Cleverly a fost numit in functia de ministru al Educatiei.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a declarat ca ar putea initia o motiune de cenzura pentru a obtine demiterea imediata a premierului Boris Johnson. "Propriul partid al lui Boris Johnson a stabilit ca este inadecvat pentru a fi prim-ministru. Nu au cum sa il lase sa genereze probleme pentru tara in urmatoarele cateva luni. Este evident ca este nepotrivit pentru a fi prim-ministru", a declarat Keir Starmer, citat de BBC.
Multi politicieni din Partidul Conservator au semnalat ca nu sunt de acord ca Boris Johnson sa conduca Guvernul interimar, astfel ca este posibil sa fie lansata o procedura de inlocuire.

Zeci de membri ai Guvernului de la Londra, in principal secretari de stat, demisionasera in ultimele 48 de ore pentru a intensifica presiunile in sensul retragerii premierului Boris Johnson.
Premierul Boris Johnson obtinuse cu greu un vot de incredere in Partidul Conservator in iunie, pe fondul criticilor privind organizarea unor petreceri in birouri guvernamentale, in timpul pandemiei, prin incalcarea regulilor antiepidemice. In ultimele zile, presiunile s-au intensificat, in conditiile in care Boris Johnson era acuzat ca l-a promovat pe deputatul Chris Pincher in functia de adjunct al grupului parlamentar conservator, desi acesta este vizat de o ancheta privind presupuse agresiuni sexuale. In plus, miercuri, in cursul audierii in Parlament, premierul Boris Johnson a parut sa confirme ca in 2018, in timp ce era ministru de Externe, s-a intalnit singur, fara a fi insotit de alti oficiali, cu Alexander Lebedev, un fost agent KGB care are legaturi cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si care este proprietarul publicatiilor The Evening Standard si The Independent.

Seria demisiilor a inceput marti seara, cand au anuntat ca se retrag ministrul Sanatatii, Sajid Javid, si ministrul de Finante, Rishi Sunak, dupa care au urmat zeci de oficiali guvernamentali, in principal secretari de stat. Boris Johnson l-a demis miercuri seara pe Michael Gove, un membru influent al Partidului Conservator (centru-dreapta), din functia de ministru al Egalitatii intre Comunitati. Decizia de a-l demite pe Michael Gove a fost anuntata in timp ce o delegatie de ministri era la biroul lui Boris Johnson pentru a-i cere sa demisioneze.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head