greva sistem feroviar uk skynewsCea mai mare greva din ultimii 30 de ani va bloca total Marea Britanie
Angajatii sistemului feroviar britanic incep, marti, cea mai mare greva din ultimii treizeci de ani, care va tine trei zile, cerand suplimentarea locurilor de munca si salarii mai mari, relateaza AFP.

Sindicatul feroviar RMT a indicat la inceputul lunii iunie ca peste 50.000 de angajati ai sistemului feroviar britanic nu vor mai munci ”in timpul celui mai mare conflict sectorial din 1989”, cerand in special cresteri salariale in concordanta cu inflatia galopanta.

Pe langa salarii, RMT denunta deteriorarea conditiilor de munca si ”miile de concedieri” planificate de nenumaratele companii feroviare private care alcatuiesc sectorul din Marea Britanie. Marti va fi cea mai mare zi de mobilizare, in timp ce angajatii de la metroul londonez sunt chemati si ei sa iasa in strada, iar TfL, operatorul de transport al capitalei, anunta evitarea deplasarilor.

Greva va continua joi si sambata, dar manifestatii vor avea loc in fiecare zi pana duminica, avertizeaza TfL. Pentru britanici, greva va intensifica situatia tensionata de pe aeroporturi din ultimele saptamani, unde s-au format cozi lungi si sute de zboruri au fost anulate.
Guvernul urmeaza sa se intruneasca marti. Premierul britanic Boris Johnson a facut apel la ”un compromis rezonabil pentru binele poporului britanic si al angajatilor sistemului feroviar”.
Executivul a incercat sa aduca sindicatele si companiile feroviare la masa negocierilor, dar RMT a considerat ca fiind ”inacceptabile” propunerile facute de angajatori.

Greva ”va aduce suferinta si haos pentru milioane de utilizatori”, a afirmat ministrul Transporturilor, Grant Shapps, criticat atat de sindicate, cat si de opozitia laburista pentru ca nu s-a asezat el insusi la masa negocierilor.
Guvernul britanic a avertizat ca aceasta greva va afectata nenumaratii britanici, deoarece ii va impiedica sa mearga la serviciu sau la programari medicale. De asemenea, greva ameninta sa perturbe evenimente sportive si culturale importante, precum Festivalul de muzica de la Glastonbury, un concert Rolling Stones la Londra, sambata, si examenele finale ale unor liceeni.

Guvernul sustine ca sindicatele isi cauzeaza singure probleme, deoarece sectorul feroviar, care a beneficiat de subventii de 16 miliarde de lire sterline pentru a face fata fata scaderii veniturilor in timpul pandemiei, risca sa piarda numerosi calatori in contextul dezvoltarii sistemului de telemunca.
Federatia sindicala TUC a acuzat luni Guvernul britanic ca ”a creat tensiuni”, invocand in special ideea prezentata saptamana trecuta de Grant Shapps de a autoriza folosirea angajatilor temporari pentru a inlocui angajatii care sunt greva, daca miscarea va continua.
Greva s-ar putea extinde la alte sisteme de transport si poate dura mai mult de o saptamana.
Miscarea s-ar putea raspandi chiar si in alte sectoare precum educatia, sanatatea, serviciile postale sau chiar in randul avocatilor: baroul penal a anuntat luni ca membrii sai au votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea organizarii unei greve saptamana viitoare.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:Sky News

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head