Marea Britanie relaxare intrareMarea Britanie relaxeaza masiv restrictiile de intrare in tara in plin val 5 al pandemiei
Guvernul Marii Britanii a anuntat relaxarea restrictiilor impuse calatorilor din strainatate in decembrie, in urma aparitiei variantei Omicron. Astfel, testarea nu va mai fi obligatorie inainte de intrarea in tara, iar persoanele vaccinate nu vor mai trebui sa stea in izolare.

Incepand de vineri de la ora 04:00 GMT, calatorii sositi in Anglia nu vor mai trebui sa prezinte la intrarea in tara un test negativ (PCR sau rapid antigen) pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea calatoriei, iar daca sunt vaccinati nu vor mai trebui nici sa se izoleze pana la aflarea rezultatului unui test PCR negativ efectuat dupa sosire.
Renuntarea la aceste teste a fost anuntata de premierul Boris Johnson intr-o declaratie in Camera Comunelor, motivand ca varianta Omicron a coronavirusului este acum atat de raspandita in tara incat testarea la sosire nu mai are un impact major in prevenirea inmultirii infectarilor.

Regulile aplicate calatorilor care sosesc in Anglia din strainatate vor reveni astfel incepand de vineri la sistemul instituit in octombrie, adica acestia vor trebui sa efectueze un test PCR sau antigen (”lateral flow”) in cel mult 48 de ore de la intrarea in Anglia.

Celelalte provincii ale Regatului Unit, respectiv Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor, isi stabilesc propriile reguli. Acestea au instituit la randul lor in decembrie masura testarii obligatorii cu doua zile inaintea calatoriei. Deocamdata, ele nu au anuntat daca relaxeaza la randul lor respectivele masuri privind testarea celor veniti in strainatate, dar de obicei aceste provincii urmeaza exemplul Londrei.

Premierul Boris Johnson a avertizat ca tara se confrunta cu ”cea mai rapida inmultire a cazurilor de COVID-19” de la inceputul pandemiei ”si probabil cea mai ingrijoratoare este rata de crestere acum rapida in randul persoanelor varstnice si mai vulnerabile”, situatie ce risca sa creasca presiunea asupra sistemului sanitar.
Cu toate acestea, premierul britanic a mentionat ca nu va impune restrictii in plus fata de cele existente, printre care masca in interior, incurajarea telemuncii si certificatul verde pentru accesul in baruri si restaurante, Marea Britanie mizand in continuare sa combata valul Omicron prin vaccinarea populatiei cu doza ''booster'' si testarea masiva.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head