omicron in uk dailymailMarea Britanie impune testarea pentru calatori, inclusiv pentru cei vaccinati
Autoritatile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au anuntat sambata, 4 decembrie, ca persoanele care vor dori sa intre in tara, inclusiv cele vaccinate, vor trebui sa se testeze pentru Covid cu cel mult 48 de ore inainte. Masura are scopul de a combate raspandirea variantei Omicron a Sars-Cov-2.
Pana acum, in Marea Britanie au fost confirmate 160 de cazuri de infectare cu noua tulpina.

”Observam o crestere a numarului de cazuri legate de calatorii”, a explicat ministrul britanic al Sanatatii, Sajid Javid.
Regula privind testarea obligatorie inainte de plecarea catre Marea Britanie intra in vigoare de marti la ora 04.00 GMT. Persoanele care calatoresc catre aceasta tara vor trebui sa prezinte un test negativ de tip PCR sau ”lateral flow”, efectuat cu cel mult 48 de ore inainte de plecare.
In prezent, persoanele care sosesc in Marea Britanie trebuie sa se autoizoleze si sa se testeze in cel mult doua zile de la sosire.

Ministrul britanic al Sanatatii a mai anuntat ca Nigeria va fi adaugata pe lista rosie, alaturi de Africa de Sud si alte tari africane, persoanele care vin in Marea Britanie dinspre acestea fiind izolate 10 zile in hoteluri de carantina. El a precizat ca Nigeria este, dupa Africa de Sud, a doua tara cu cele mai multe cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron legate de calatorii.

Varianta Omicron a coronavirusului provoaca ingrijorare intrucat prezinta mutatii multiple, in special in proteina Spike prin care virusul patrunde in celulele umane. Datele preliminare sugereaza ca noua varianta are o rezistenta sporita la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creste riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boala dupa infectarea cu alte variante si se transmite mai usor decat Delta, varianta dominanta in prezent si cunoscuta deja ca fiind foarte contagioasa.
Sursa:Ziare.com, Foto:Daily Mail

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head