poza grup G7Premierul britanic deschide summitul G7 cu o "fotografie de familie"
Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, in comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor sapte tari cu economiile cele mai dezvoltate), care au facut o "fotografie de familie" inaintea summitului lor ce va dura pana duminica, relateaza agentia EFE.

Zilele acestea "lumea isi va indrepta atentia catre G7 pentru ca noi sa folosim valorile noastre comune si diplomatia noastra astfel incat sa facem fata provocarii de a invinge pandemia si de a conduce redresarea globala", a spus anterior premierul Johnson in fata presei.

Seful guvernului britanic si sotia sa, Carrie Johnson, i-au salutat pe fiecare dintre liderii prezenti. "De ce nu facem o poza de grup?", a propus apoi jovial Johnson, dupa care cei prezenti s-au adunat pentru fotografie.

"Ma simt ca la o nunta", a glumit la randul ei Prima Doamna a SUA, Jill Biden, venita impreuna cu sotul ei, Joe Biden, la castelul unde se desfasoara summitul, pe o plaja din Carbis Bay, presedintele american sugerandu-le tot in gluma celor prezenti sa intre "in apa".

In prima sa declaratie dupa deschiderea summitului, gazda acestuia a facut un apel "sa nu se repete erorile" comise in timpul pandemiei COVID-19 sau in perioada crizei financiare din anul 2008.

"Trebuie sa invatam din pandemie, sa ne asiguram ca nu repetam unele dintre erorile pe care fara indoiala le-am facut in ultimele 18 luni", a semnalat premierul britanic in fata liderilor tarilor G7. Johnson a adaugat ca aceste tari nu-si pot permite nici repetarea greselilor recesiunii din 2008, "cand redresarea nu a fost uniforma in toate componentele societatii".

In acest timp, presedintele american a insistat asupra multilateralismului. "Urmaresc consolidarea angajamentului nostru fata de multilateralism si colaborarea cu aliatii si partenerii nostri pentru a construi o economie globala mai incluziva si mai echitabila (...) Sa trecem la treaba!", a declarat Joe Biden, potrivit agentiei DPA.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head