BORIS ridicare restrictiiSe ridica restrictiile in Marea Britanie, dar calatoriile internationale raman interzise
Premierul Boris Johnson a confirmat luni ca in urma evolutiei bune a situatiei epidemice in Marea Britanie pe 12 aprilie vor fi redeschise magazinele neesentiale, dar nu s-a pronuntat asupra reluarii calatoriilor internationale incepand cu 17 mai, desi era asteptat sa confirme si acest lucru, relateaza agentiile Reuters si EFE.

Dupa ce a reusit sa vaccineze cel putin cu prima doza mai mult de jumatate din populatie si in urma unor restrictii antiepidemice severe, Marea Britanie inregistreaza o scadere notabila a infectarilor si deceselor, cu 2.762 de noi cazuri raportate luni si 26 de noi decese asociate COVID-19.

In cadrul restrictiilor antiepidemice au fost interzise calatoriile internationale neesentiale, britanicii care pleaca in strainatate in scop turistic fiind sanctionati cu amenzi.

Vorbind la o conferinta de presa la resedinta de la Downing Street, Boris Johnson a subliniat ca efortul populatiei britanice de a respecta restrictiile permite aplicarea celei de-a doua faze a foii de parcurs de relaxare a masurilor antiepidemice, astfel ca din 12 aprilie se vor redeschide magazinele neesentiale, scolile primare, frizeriile si saloanele de infrumusetare, precum si barurile. Johnson a spus ca va merge el insusi la o terasa pe 12 aprilie pentru a bea o bere.

„Vom trece la Pasul Doi al planului nostru. Vom redeschide magazinele, salile de sport, gradinile zoologice, camping-urile de vacanta, serviciile de ingrijire personala, precum frizeriile si, bineinteles, berariile si terasele de toate tipurile. Asadar, luni, pe 12 (aprilie n.r.), eu insumi voi merge la pub si, precaut, voi bea o bere”, a declarat Boris Johnson.

Prima faza a foii de parcurs a inceput din 29 martie, cand a fost eliminata interdictia de a iesi din case pentru alte deplasari decat cele esentiale.

Faza a doua a foii de parcurs elaborate initial avea inclusa si reluarea calatoriilor internationale din 17 mai, dar guvernul de la Londra a decis totusi sa nu accepte deocamdata acest lucru. Johnson a mentionat in declaratia sa ca ''spera'' sa poata fi reluate astfel de calatorii de la data mentionata, dar a atras atentia ca trebuie privita cu ''realism'' situatia din alte tari pentru a evita patrunderea unor noi variante ale coronavirusului in Marea Britanie.

De asemenea, premierul britanic si-a indemnat concetatenii sa evite cat mai mult si calatoriile interne si sa lucreze de acasa pe cat posibil.
Sursa:Ziare.com,Foto:captura video Sky News

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head