Marea Britanie postbrexitCompanii din UE refuza livrari in Marea Britanie din cauza birocratiei aparute dupa Brexit
Unele companii de retail din Uniunea Europeana au suspendat livrarile catre clienti din Marea Britanie, in contextul noilor conditii impuse de autoritatile britanice dupa Brexit, clientii britanici nemultumiti fiind sfatuiti sa li se adreseze parlamentarilor pe care i-au votat, informeaza BBC News, citata de Mediafax.

Firma de piese de biciclete Dutch Bike Bits, cu sediul in Olanda, a anuntat ca va face livrari in toate tarile, cu exceptia Marii Britanii. „Suntem fortati de politica aplicata de britanici sa oprim cooperarea cu clienti britanici”, a transmis compania.
O alta firma, Beer On Web, cu sediul in Belgia, a anuntat ca va evita Marea Britanie, „din cauza masurilor aplicate in contextul Brexit”.

Companiile sunt nemultumite ca intampina costuri mai mari si birocratie suplimentara din cauza conditiilor impuse de autoritatile fiscale britanice. Serviciul britanic pentru Venituri si Vami (HMRC) a modificat reglementarile privind plata TVA de la 1 ianuarie, in contextul incheierii tranzitiei post-Brexit. TVA-ul este colectat la punctele de vanzare, nu la punctele de import, iar produsele din spatiul UE sunt tratate in acelasi mod ca cele din afara spatiului comunitar. Practic, companiile straine de tip retail care livreaza produse in Marea Britanie trebuie sa se inscrie pentru plata TVA-ului in Marea Britanie daca valoarea produsului este mai mica de 150 de euro (135 de lire sterline).

„Pentru acest serviciu, autoritatile britanice intentioneaza sa taxeze fiecare companie din lume care exporta in Marea Britanie. In mod clar, acest lucru este ridicol pentru o tara, sa ne imaginam ca fiecare tara din lume ar avea aceeasi idee. Daca fiecare tara ar decide sa se comporte la fel, am avea 195 de taxe in fiecare an, ar trebui sa ne adaptam schimbarilor legislatiei fiscale din 195 de tari, sa avem bilanturi contabile pentru 195 de tari si sa facem plati la 195 de oficii fiscale din 195 de tari, sa depasim toate obstacolele pentru a demonstra ca facem toate aceste lucruri onest si fara greseli”, a argumentat compania Dutch Bike Bits.

„Daca sunteti nemultumiti de aceasta situatie si aveti tot dreptul sa fiti, va rugam sa va adresati reprezentantilor alesi din Marea Britanie”, subliniaza Dutch Bike Bits.

Alte firme spera ca deciziile proprii de suspendare a livrarilor in Marea Britanie vor fi doar temporare. Compania finlandeza Scandinavian Outdoor, a transmis: „In acest moment, nu facem livrari in Marea Britanie. Din cauza Brexit, am inchis temporar magazinul pentru clientii domiciliati in Marea Britanie. Comenzile vor fi posibile imediat ce inregistrarea pentru plata TVA-ului si intreaga procedura de vanzari in Marea Britanie dupa-Brexit vor fi rezolvate”.
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head