Hilary BennUn raport parlamentar critica pregatirile insuficiente ale Regatului Unit pentru iesirea de pe piata unica europeana
Un raport parlamentar britanic a avertizat sambata asupra pregatirii insuficiente a Marii Britanii pentru iesirea de pe piata unica europeana si din uniunea vamala la 31 decembrie, exprimand ingrijorari legate de perturbarile asteptate in porturi si de repercusiunile asupra securitatii tarii, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

'Cu numai sapte zile pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, persista ingrijorari semnificative', a declarat laburistul Hilary Benn(foto), presedintele comisiei care a elaborat documentul.
'Guvernul inca nu este in masura sa le spuna cu certitudine companiilor, comerciantilor si cetatenilor ce se va intampla in toate domeniile afectate de negocieri', a adaugat el.

'Companiile care exporta in Uniunea Europeana se vor confrunta cu mai multa birocratie, formulare cu care nu sunt obisnuite si costuri suplimentare incepand de la 1 ianuarie indiferent ce se intampla', fie ca un acord de liber schimb va fi incheiat sau nu, a avertizat el.
Chiar daca 'au fost realizate progrese', comisia se arata ingrijorata de perturbarile din porturi si isi exprima preocuparea in ce priveste securitatea Regatului Unit, care nu va mai avea acces la bazele de date ale fortelor de securitate europene.

Raportul subliniaza ca guvernul trebuie sa aiba pregatite masuri de urgenta 'solide' pentru 1 ianuarie. Un esec in aceasta privinta ar insemna pentru multe persoane si firme 'cel mai rau inceput de an cu putinta', intr-o perioada oricum dificila din cauza pandemiei, afirma deputatul de opozitie.

Documentul noteaza ca firmelor le mai ramane foarte putin timp pentru a se pregati in utilizarea sistemului informatic de declaratii vamale, comisia insistand pe necesitatea unui personal instruit in domeniu si suficient numeric.
Raportul mai remarca riscurile unor dificultati in porturile din Irlanda de Nord - singurul teritoriu britanic cu frontiera terestra cu un stat membru al UE, Republica Irlanda -, in pofida acordului intervenit recent intre Londra si Bruxelles pe acest subiect.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:twitter

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head