mesajul lui boris johnsonPremierul Boris Johnson i-a indemnat pe britanici sa se comporte responsabil in acest weekend
Premierul Boris Johnson i-a indemnat pe britanici, vineri, sa se comporte responsabil in acest weekend, cand se vor resdechide barurile, si le-a cerut sa nu isi bata joc de efortul colectiv de a limita raspandirea noului coronavirus, transmite Reuters.

 O noua faza din repornirea graduala a economiei britanice va incepe sambata, cand barurile din Anglia se vor redeschide intr-o premiera de la jumatatea lui martie, la fel cum se va intampla si cu restaurantele, muzeele, hotelurile si alte afaceri.
Mult asteptatul eveniment a fost supranumit „Super Sambata” in presa din arhipelag, dar exista voci care sunt ingrijorate ca, dupa luni de zile de izolare sociala, anumite persoane s-ar putea lasa purtate de val si ar putea mari riscul de raspandire a COVID-19.

Mesajul lui Boris Johnson, in ajunul redeschiderii barurilor din Anglia

„Sper foarte mult ca oamenii se vor comporta responsabil si se vor bucura de vara in siguranta. Cred ca stam destul de bine, dar mesajul meu este, haideti sa nu ne batem joc acum”, a spus premierul Boris Johnson la postul de radio LBC, aparand ritmul fixat de guvern pentru reluarea activitatii din tara prin faptul ca procesul s-a bazat pe o intelegere aprofundata a riscurilor.
Ulterior, Boris Johnson va desfasura o conferinta de presa oficiala, in care va avertiza populatia ca afacerile, calitatea vietii si viitorul intregii economii depind de respectarea regulilor de distantare sociala. Premierul Regatului Unit a fost el insusi unul dintre cei confirmati cu infectie cu coronavirus, iar starea lui de sanatate se degradase atat de mult ca a fost nevoie chiar sa fie mutat la terapie intensiva.
In plus, politia pune in scena o desfasurare de forte deosebita pentru a se asigura ca normele de siguranta sanitara sunt respectate.
„Suntem complet pregatiti si, de asemenea, veti vedea o gramada de ofiteri de politie pe strazi. Vor fi mult mai pregatiti in caz ca oamenii nu respecta regulile, in caz ca devin violenti, dar in momentul de fata nu cred ca se va intampla asta”, a afirmat Cressida Dick, sefa politiei de la Londra.
Totusi, chiar daca se vor redeschide, barurile nu vor arata la fel ca inainte de pandemie. La fel ca in Romania, si in Anglia viata in localuri va fi marcata de diverse reguli de siguranta sanitara. Numarul de clienti admisi inauntru va fi limitat, nu vor exista cozi, nu se va sta la bar si nu se va canta muzica live.

Viata in baruri, marcata de reguli de siguranta sanitara

Consumatorii vor trebui sa stea la o distanta de cel putin doi metri unul de celalalt – daca este posibil – iar mesele vor fi si ele asezate la o distanta specifica. In plus, la intrarea in local, clientii vor fi inregistrati, astfel incat sa poata fi demarate anchete epidemiologice daca va fi cazul.
Barurile din Irlanda de Nord s-au redeschis deja de vineri, in timp ce in Scotia terasele isi vor relua activitatea primele, in 6 iulie, iar in 15 iulie vor fi urmate de cele in spatii inchise. In Țara Galilor, terasele se vor redeschide abia din 13 iulie.
Ramane de vazut angajatii carui bar din arhipelag il vor servi pe premierul Boris Johnson, in conditiile in care demnitarul britanic a anuntat ca abia asteapta sa mearga si el la un local.
Marea Britanie a fost, la randul ei, puternic afectata de pandemia de coronavirus, cu in jur de 45.000 de decese in randul persoanelor confirmate cu COVID-19 pana la aceasta ora, desi daca ar fi incluse si cazurile suspecte, bilantul ar mai creste cu vreo 10.000.
Sursa:b1.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head