izolare ingrijitori gradina zoo ukMai multi ingrijitori de animale din UK s-au autoizolat in gradinile zoologice in care lucreaza
Paradise Park, un sanctuar pentru animale din Cornwall, Marea Britanie, s-a inchis deja de peste o saptamana din cauza pandemiei de coronavirus. A fost o masura luata pentru a preveni raspandirea infectiei, dar si pentru a-si proteja angajatii.

 Patru dintre ingrijitori, insa, au luat decizia de a se autoizola timp de trei luni in gradina zoo, alaturi de pinguini, ursi panda si pasari exotice, pentru a putea avea grija de animale fara sa riste, in acelasi timp, viata propriilor familii. „M-am tot gandit ce as putea sa fac, mai ales ca am o familie numeroasa, inclusiv cu persoane in varsta. Fie ma autoizolam impreuna cu familia, departe de munca, fie aici. Asa ca am decis ca cel mai bine ar fi sa intru in autoizolare la Paradise Park”, explica una dintre cele patru tinere care s-au izolat la gradina zoo din Marea Britanie.

A fost, de asemenea, o masura de precautie: daca ceilalti angajati nu pot lucra, cel putin sunt deja patru oameni care pot avea grija de animale.

Respecta rutina ca animalele sa nu fie afectate

Paradise Park este casa pentru peste 1.200 de pasari si mamifere, care au nevoie sa fie hranite, au nevoie de curatenie si de joaca. Pentru ca ele sa nu observe o schimbare majora prin lipsa oamenilor cu care obisnuiau sa interactioneze, ingrijitorii autoizolati continua sa respecte rutina, in special cu pinguinii Humboldt, care sunt foarte sociabili, si cu papagalii care interactioneaza foarte des cu vizitatorii.

„O pereche de cocosi albi (sau cockatoo umbrela) mi-au strigat buna intr-o dimineata si am presupus ca sunt foarte incantati sa ma vada”, povesteste o alta tanara ingrijitoare. Desi sanctuarul s-a inchis, Paradise Park continua sa ii tina la curent pe vizitatorii fideli cu ce se intampla cu animalele. Posteaza des pe retelele de socializare si transmit live pe site-ul lor, non-stop, imagini cu animalele in tarcurile lor.

Gradinile zoo din Marea Britanie, afectate major de criza de coronavirus

Paradise Park nu este singura gradina zoologica din Marea Britanie care a pierdut vizitatori. Toate sanctuarele de animale au fost inchise din cauza crizei de coronavirus, pentru a limita raspandirea virusului. Cum banii veneau in mare parte din vanzarea biletelor, gradinile zoo se confrunta acum cu mari dificultati in ceea ce priveste intretinerea animalelor.

Darren McGarry, directorul gradinii zoologice din Edinburgh a declarat pentru The Guardian ca sanctuarele pentru animale s-au mai confruntat cu o astfel de situatie in urma cu 20 de ani, din cauza febrei aftoase, care le-a obligat sa se inchida timp de doua luni. Coronavirusul, insa, ar putea avea un impact mai puternic, atrage el atentia. „Acum e diferit, pentru ca personalul poate fi infectat oricand”, spune McGarry.

„Cimpanzeii se uita pe geam dupa oameni”

Pe langa Paradise Park, si la Zoo Marwell, situata in Winchester, s-au autoizolat cativa ingrijitori. Putini, dar chiar si asa, sunt nevoiti sa respecte regulile de distantare sociala, a explicat Ian Goodwing, directorul Zoo Marwell, pentru The Guardian. Iau masa la ore diferite si dorm in spatii diferite, dar continua sa aiba grija de animale.

„Cand incep sa observe schimbari in rutina lor sau in comportamentul tau, animalele nu sunt deloc incantate”, spune si Derek Grove, directorul Dudley Zoo. Aici, ingrijitorii acorda o mai mare atentie caprelor pigmeu, care „asteapta vizitatorii care nu mai vin”. „Cimpanzeii se intreaba de ce nu e nimeni pe langa ei si se duc la geam si se uita dupa oameni”, a povestit McGarry, pentru ziarul britanic.
Sursa:libertatea.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head