Masuri de limitare a propagarii coronavirusului in UK anuntate de Boris Johnson
Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor sa evite orice "contact social" si deplasare "neesentiala" in favoarea telemuncii si sa inceteze sa frecventeze baruri si teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus, potrivit AFP si Reuters, potrivit Agerpres.
"A venit timpul pentru toata lumea sa puna capat tuturor contactelor sociale neesentiale si sa inceteze orice fel de deplasare neesentiala", a declarat in cadrul unei conferinte de presa premierul Boris Johnson, criticat pana acum pentru slaba reactie a guvernului sau fata de pandemia declansata de noul coronavirus.
Coronavirusul se raspandeste mai rapid la Londra decat in alte parti ale Marii Britanii, a declarat Boris Johnson, intensificand raspunsul la criza.
El a precizat ca este vorba de o "recomandare puternica", dar ca "nu este necesar" in aceasta etapa de a pronunta interdictii de adunari sau a locurilor publice, descurajand totodata frecventarea lor.
Boris Johnson a apreciat in acelasi timp ca, in acest moment, guvernul nu considera necesar sa inchida scolile, adaugand ca aceasta decizie ar putea fi revizuita.
De asemenea, el a anuntat ca ar fi "necesar sa se asigure ca persoanele cu sanatatea cea mai fragila sa fie protejate pe scara larga de orice contact social timp de 12 saptamani".
Guvernul cere ca de acum inainte in orice familie in care un membru prezinta simptome de contaminare cu noul coronavirus, temperatura ridicata si tuse persistenta sa intre in carantina timp de 14 zile la domiciliu.
Raspunsul guvernului britanic, care contrasteaza cu masurile radicale luate in tarile vecine europene, vizeaza sa slabeasca presiunea asupra serviciilor de sanatate si sa favorizeze dezvoltarea unei "imunitati colective". Acest raspuns a fost criticat pana in prezent de oameni de stiinta ca fiind prea timorat in fata amplorii crizei.
Regatul Unit inregistreaza in acest moment 1.543 de cazuri pozitive cu noul coronavirus si 55 de decese din cauza Covid-19. Dar tara nu recurge la teste sistematice si a apreciat saptamana trecuta ca numarul cazurilor reale este in realitate mult mai ridicat.
"Fara o actiune drastica, numarul cazurilor ar putea sa se dubleze la cinci sau sase zile", a avertizat Boris Johnson.
Seful serviciilor sanitare, Chris Whitty, a promis la randul sau ca teste vor fi efectuate progresiv la o scara cat mai mare.
Luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut sa se efectueze cate "un test pentru fiecare caz suspect".
Potrivit documentelor dezvaluite luni de The Guardian, serviciile de sanatate britanice estimeaza ca pana la 80% dintre britanici ar putea fi infectati, conducand la aproape opt milioane de spitalizari si ca epidemia ar putea dura un an.
Aceste documente "reflecta scenariul cel mai grav si n-as vrea sa spun ca la acesta ne asteptam", a reactionat un purtator de cuvant al guvernului.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:Daily Mail