boris johnson parlament brexitBoris Johnson forteaza un nou vot in Parlament pe acordul de Brexit dupa ce a trimis doua scrisori la Bruxelles
Guvernul britanic a anuntat ca va incerca in continuare sa obtina ratificarea in Parlament a acordului de Brexit negociat de Boris Johnson. Chiar daca premierul a trimis la Bruxelles o scrisoare in care cere amanarea termenului de 31 octombrie, asta nu inseamna ca isi si doreste ca liderii UE sa o faca.

 Ministrul de Externe Dominic Raab a anuntat duminica public ca Guvernul sau este foarte increzator ca va obtine voturile necesare, chiar daca sambata a suferit o infrangere in Parlament.

Si asta pentru ca Johnson se poate spune ca "joaca la intimidare". Sambata, el s-a dus in Parlament sa supuna votului acordul, insa nici macar asta nu a reusit. Parlamentarii au votat in schimb un amendament prin care au amanat votul pe acord pana cand toata legislatia necesara va fi votata si implementata.

Asadar, fortat de acest rezultat, Johnson a trimis tarziu in noapte la Bruxelles o scrisoare in care cerea formal amanarea termenului limita pentru Brexit. Aceasta nu era insa semnata si deci nici asumata de premierul britanic. In schimb, a mai trimis o alta, cu numele lui pe ea, in care le spunea liderilor europeni ca el crede ca o astfel de amanare ar fi o greseala si astfel ar fi mai bine sa nu o aprobe.

Dominic Raab a declarat, pentru BBC, ca in ciuda "sicanelor" Parlamentului, Guvernul ar avea acum majoriatate sa treaca acordul. Astfel, Johnson va cere ca luni sa aiba loc un nou vot in Camera Comunelor, dand parlamentarilor doar doua optiuni: aproba sau resping acordul.

Decizia ii apartine insa speakerului Camerei, John Bercow, iar sambata acesta nu parea sa incline in a-i da lui Johnson ceea ce doreste. Bercow a declarat foarte clar in trecut ca nu vede niciun sens in a repeta o dezbatere doar pentru ca cel care a pierdut-o nu accepta asta.

In ce priveste Opozitia, laburistii au anuntat ca vor vota in continuare impotriva acordului, desi presa britanica scrie ca ar fi cativa "rebeli" care ar fi trecut de cealalta parte a baricadei. In orice caz, laburistii l-au criticat pe Johnson pentru "atitudinea copilareasca" de a trimite doua scrisori la Bruxelles care se bat cap in cap si l-au somat sa respecte legea.

Daca acordul va fi din nou supus la vot luni, Opozitia vrea sa depuna un amendamente care sa modifice anumite lucruri. Acest lucru nu poate fi facut insa unilateral, ci ar trebui aprobat si de UE, ceea ce ar duce clar la o amanare.

Un alt plan al Opozitiei este sa depuna si un amendament care sa ceara un nou referendum, unde oamenii sa se pronunte asupra acordului negociat de Johnson. Organizarea acestui referendum ar dura cel putin 22 de saptamni, deci din nou am vorbi de o amanare a Brexitului. Insa pentru convocarea votului popular este nevoie de o majoritate in Parlament si chiar laburistii spun ca aceasta nu exista.

In ce priveste Uniunea Europeana, pozitiile nu sunt clar anuntate inca. Presedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat duminica dimineata o sedinta a ambasadorilor tarilor UE27. Dupa doar 15 minute, insa, sedinta s-a incheiat cu doua concluzii: UE va merge inainte cu procesul de ratificare a acordului la nivelul fiecarei tari si au cerut Marii Baritanii sa faca acelasi lucru

Negociatorul sef al UE pentru Brexit Michel Barnier a insistat ca acordul propriu-zis nu a fost inca supus la vot si astfel nu se poate spune ca a fost respins.

Oricum, in cazul in care chiar se ajunge la o noua amanare, ea trebuie agreata unanim de toate cele 27 de state, iar presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat de sambata ca nu este ceva ce el doreste, pentru ca nu ar ajuta cu nimic.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head