Theresa May demisieTheresa May a demisionat oficial din functia de lider al Partidului Conservator
Prim-ministrul Theresa May a anuntat oficial Partidul Conservator ca demisioneaza din functia de presedinte al formatiunii, dand startul cursei pentru succesiune in urma careia va fi stabilit noul premier al tarii.

 Theresa May va ramane prim-ministru si presedinte interimar al partidului pana cand parlamentarii si membrii Partidului Conservator vor alege un nou lider dupa un proces care ar urma sa dureze mai multe saptamani, conform Reuters.

Candidaturile pentru conducerea Partidului Conservator pot fi depuse cel mai tarziu luni, la 16.00 GMT.

Demisia Theresei May nu presupune declansarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier si lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formatiuni.

Pana in prezent, 11 politicieni conservatori au anuntat ca intra in cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator, o competitie care poate aduce un sef de guvern care sa doreasca o ruptura mai clara de Uniunea Europeana, consemneaza agentia Reuters.

Intregul proces va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit in asa-numitul Comitet 1922.

Nominalizarea candidatilor

Fiecare candidat trebuie sa fie deputat conservator si are nevoie de sprijinul a cel putin opt deputati conservatori.

Comitetul 1922 a decis sa mareasca acest numar de sustineri fata de cel din procesele anterioare de alegere a premierului si sefului partidului, pentru a elimina din start candidatii slabi si cu sanse foarte mici.

Un apel pentru depunerea candidaturilor va fi anuntat odata ce May isi depune demisia.

Candidaturile vor fi apoi inregistrate formal pe 10 iunie, intre orele 09:00 GMT si 16:00 GMT.

Votul parlamentarilor conservatori

Incepand cu 13 iunie, parlamentarii conservatori se pronunta in mai multe runde de voturi secrete, pana cand in cursa mai raman doar doi candidati. Ei pot desemna un coleg sa le depuna votul, daca nu pot fi prezenti.

Votarea se desfasoara intr-o sala a Parlamentului, care va fi amenajata cu cabine de vot. Pentru fiecare runda de vot vor fi pregatite buletine de alta culoare, iar urna va fi o cutie metalica.

Prima ruda se va desfasura pe 13 iunie, intre orele 09:00 GMT si 11:00 GMT, cu anuntarea rezultatelor in jur de 12:00 GMT. Candidatii care primesc de la 16 voturi in jos sunt eliminati. Daca toti candidatii obtin mai mult de 16 voturi, cel care a primit cele mai putine voturi este eliminat.

A doua runda va fi pe 18 iunie, intre orele 14:00 GMT si 16:00 GMT, rezultatele fiind asteptate in jurul orei 17:00 GMT. De data aceasta vor fi eliminati cei care obtin pana la 32 de voturi inclusiv. Daca toti candidatii primesc peste 32 de voturi, acela cu cele mai putine voturi va fi eliminat.

Alte voturi sunt prevazute pentru 19 iunie, intre orele 14:00 GMT si 16:00 GMT, apoi pe 20 iunie, intre 09:00 GMT si 11:00 GMT. Procesul va continua in acest mod pana cand raman in cursa doar doi candidati, asadar, se vor desfasura noi runde de vot daca este nevoie.

Comitetul 1922 va gazdui in Parlament doua reuniuni electorale ale candidatilor cu ceilalti parlamentari conservatori, prima pe 11 si 12 iunie, inaintea primei runde de vot, iar a doua pe 17 iunie.

Votul membrilor de partid

In aceasta etapa, celor aproximativ 160.000 de membri ai Partidului Conservator le revine sarcina de a departaja cei doi finalisti, dupa o campanie dusa la nivel national, votul lor fiind trimis prin corespondenta.

Partidul a anuntat ca doreste ca aceasta ultima etapa a alegerii viitorului premier sa se incheie in saptamana care incepe cu 22 iulie. Prima reuniune de campanie este prevazuta sa se desfasoare pe 22 iunie.

In tot acest timp, Theresa May va fi premier interimar, ea promitand in discursul in care si-a anuntat demisia ca nu va parasi acest post si nici pe cel de presedinte al Partidului Conservator pana cand nu este desemnat succesorul ei.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head