marea britanie brexitPeste 600.000 de cetateni UE au aplicat pentru a ramane in UK dupa Brexit
Peste 600.000 de cetateni UE au aplicat deja pentru a ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Dintre acestia, cei mai multi sunt romani - 37.742.

 Insa aceasta schema pentru cetatenii care vor sa se stabileasca in Marea Britanie mai poate fi imbunatatita, conform lui David Bolt, inspectorul-sef independent privind granitele si imigratia (ICIBI).

Bolt a facut sapte recomandari pentru a imbunatati operatiunea, fiind nevoie de mai multa atentie pentru candidatii vulnerabili si cei care doresc sa conteste deciziile autoritatilor britanice in acest sens.

El a facut aceste comentarii dupa ce Ministerul de Interne a facut publice rezultatele din primele trei etape de testare a aplicatiei mobile pentru cei care doresc sa se stabileasca in Marea Britanie care au avut loc intre august 2018 si aprilie 2019.

Conform raportului, dintre cele 200.000 de aplicatii depuse in timpul fazei a doua, niciuna nu a fost refuzata.

Sistemul de aplicatii a fost descris de ministrul de Interne Amber Rudd ca fiind "la fel de usor ca si cum ai face un cont online la LK Bennett".

Cetatenii UE care doresc sa ramana in Marea Britanie trebuie sa aplice pentru a primi statutul de persoana stabilita pana in iunie 2021 in cazul unui Brexit cu acord si pana in decembrie 2020 in cazul unei iesiri din UE fara acord.

Ministerul de Interne a informat ca este multumit cu rezultatele, 95% dintre candidati putand sa isi arate identitatea in aplicatie in 987 de modele de telefoane. Dintre ei, 75% au putut face acest lucru in mai putin de 10 minute.

Datele arata ca dupa romani, cele mai multe aplicatii au venit din partea cetatenilor italieni (28,575) si Polonia (28,214) . Din Franta au venit 11.583 si din Germania 10.825.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head