gavin williamsonMinistrul britanic al Apararii a fost demis de Theresa May in urma unei scurgeri de informatii
Premierul Marii Britanii, Theresa May, l-a demis miercuri pe ministrul Apararii, Gavin Williamson, in urma unei scurgeri de informatii legate de o serie de discutii din cadrul Consiliului National de Securitate (NSC) cu privire la compania chineza Huawei, potrivit CNN.

 Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, publicat miercuri, Theresa May si-a pierdut increderea in abilitatea lui Williamson de a ocupa aceasta functie. „Premierul i-a cerut astazi lui Gavin Williamson sa paraseasca Guvernul, intrucat si-a pierdut increderea in capacitatea acestuia de a ocupa functia de ministru al Apararii si de membru al Cabinetului”, se arata in comunicat.

„Decizia premierului se bazeaza pe comportamentul acestuia in cazul investigatiei privind dezvaluirea neautorizata a unor informatii din cadrul unei intalniri a Consiliului National de Securitate. Premierul le multumeste tuturor membrilor Consiliului pentru cooperare si considera subiectul incheiat”, se mai anunta in comunicat.

BBC noteaza ca ancheta in acest caz a inceput dupa ce publicatia Daily Telegraph a dezvaluit ca Marea Britanie ar urma sa ofere Huawei acces la o parte din reteaua 5G a tarii, in pofida unor avertismente privind securitatea lansate de mai multi ministri, dar si de catre Statele Unite. Scopul anchetei a fost acela de a descoperi modul in care presa a obtinut aceste informatii confidentiale.

Intr-o scrisoare adresata premierului Theresa May si publicata si pe Twitter, Williamson i-a multumit acesteia pentru ca i-a oferit posibilitatea de a demisiona, insa a mentionat ca daca ar fi acceptat sa-si dea demisia ar fi insemnat sa isi recunoasca vina in acest caz. „Imi pare rau ca ati crezut ca recentele scurgeri de informatii din Consiliul National de Securitate au pornit din departamentul condus de mine. Cred cu tarie ca nu a fost cazul”, a adaugat el.

Intre timp, mai multi parlamentari, printre care laburistul Tom Watson si liberal-democratul Vince Cable au cerut ca Williamson sa fie cercetat penal in acest caz.
Gigantul chinez a anuntat ca nu exista riscuri de spionaj si a negat zvonurile potrivit carora Guvernul de la Beijing ar controla compania. Guvernul britanic a anuntat ca o decizie in privinta contractelor pentru tehnologia 5G va fi luata la sfarsitul primaverii.
Williamson va fi inlocuit in fruntea Ministerului Apararii de catre Penny Mordaunt.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head