Theresa May brexitTheresa May propune din nou amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana
Marea Britanie va trebui sa solicite din nou amanarea iesirii din Uniunea Europeana, a declarat marti seara premierul Theresa May, exprimand disponibilitatea de a colabora cu opozitia pentru depasirea impasului intern privind Brexit.

 "Retragerea din UE cu un acord este cea mai buna solutie, astfel ca vom avea nevoie de o noua prelungire a negocierilor in virtutea Articolului 50, o amanare cat mai scurta posibil", a declarat Theresa May, potrivit postului Sky News.

Premierul Theresa May, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), a anuntat ca este disponibila pentru discutii cu Jeremy Corbyn, presedintele Partidului Laburist (centru-stanga, opozitie), pentru identificarea eventualelor solutii in cazul Brexit.

"Voi trece la actiuni pentru depasirea impasului. Sunt dispusa la discutii cu liderul opozitiei asupra planului Brexit. Doar ca orice plan trebuie sa fie compatibil cu proiectul de Acord Brexit. Trebuie sa ne concentram pe viitoarea relatie cu UE", a precizat Theresa May.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. Bruxellesul a amanat producerea Brexit pana pe 12 aprilie in cazul in care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. In cazul in care acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca pe 22 mai.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a avertizat marti ca Uniunea Europeana nu va fi pe termen lung "ostatic" in criza Brexit, somand Marea Britanie sa propuna o solutie privind iesirea ordonata din Uniunea Europeana pana pe 10 aprilie.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head