brexit may parlamentParlamentul britanic a respins un al doilea referendum privind Brexitul
Camera Comunelor a aprobat, joi seara, planul Guvernului Theresa May de a solicita amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana cel putin pe 30 iunie.

Camera Comunelor a respins, joi seara, si un plan care prevedea preluarea de catre Parlament, de la Guvern, a controlului asupra procesului iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza Sky News.

Proiectul de lege, care prevedea preluarea controlului asupra procedurii Brexit pe 20 martie, a fost respins cu un raport de voturi de 314/312.
Anterior, Camera Comunelor a respins un amendament care prevedea organizarea unui nou referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana.

Amendamentul prevedea formularea unei recomandari adresate prim-ministrului "de a cere prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 50 al Tratatului UE" si "organizarea unui vot public prin care cetatenii Marii Britanii sa decida fie in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana in conditiile stabilite de Parlament, fie ramanerea tarii in Uniunea Europeana".
Amendamentul a fost respins de membrii Camerei Comunelor cu un raport de voturi de 334 la 85.

Camera Comunelor a aprobat miercuri seara proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit, cu amendamentul "in orice circumstante".
Premierul Theresa May a anuntat ca va propune oficial Camerei Comunelor o motiune care prevede amanarea iesirii tarii din Uniunea Europeana. "Voi propune o motiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, in mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, daca nu se va aproba un acord pana la sfarsitul lunii martie", a declarat Theresa May. "Uniunea Europeana a fost destul de clara ca proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar aparea riscul sa nu mai avem deloc Brexit", a explicat Theresa May in Camera Comunelor.

"Deputatii trebuie sa inteleaga si sa accepte ca, daca nu ajungem la un consens in urmatoarele zile, va fi nevoie de o amanare pe o durata mai mare. Iar o astfel de amanare ne-ar obliga sa participam la scrutinul europarlamentar. Nu cred ca ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie sa asume consecintele actiunilor adoptate", a subliniat Theresa May.

La randul sau, Jeremy Corbyn, liderul opozitiei laburiste, a reiterat apelul ajungerii la un consens national. "Membrii Parlamentului au exclus in mod clar posibilitatea unui Brexit fara acord, iar Parlamentul trebuie sa preia controlul. Voi avea intalniri cu deputatii din toate partidele pentru a incerca sa gasim un compromis. Prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 50 fara un obiectiv clar nu este o solutie. Trebuie sa ajungem la un consens asupra modului de a merge inainte", a spus Corbyn.

Camera Comunelor a respins, marti seara, Acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Proiectul de Acord Brexit, care include noile clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242. In ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici.

Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana. Theresa May a anuntat luni seara ca obtinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al masurilor adoptate la frontiera irlandeza.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head