protest veste galbene londraSute de persoane purtand veste galbene au cerut la Londra alegeri anticipate
Sute de persoane, multe imbracate in veste galbene, au defilat sambata la Londra pentru a denunta austeritatea si a cere alegeri generale anticipate, reluand simbolul utilizat in manifestatiile care au loc in Franta de doua luni, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Politia nu a comunicat vreo cifra despre numarul participantilor.
Coloana a defilat in liniste pana la Trafalgar Square, in centrul orasului, in sunetul tobelor si a sloganurilor lansate prin megafoane. Pe pancarte sau jachete se putea citi "May trebuie sa plece!", "Regatul Unit este sfaramat. Alegeri generale acum!" si "Tory afara!", referindu-se la conservatorii aflati la putere din 2010.

Doi reprezentanti ai miscarii "Vestelor galbene" din Franta au fost invitati sa participte la adunarea organizata de formatiunea considerata de stanga "People's Assembly Against Austerity", cu sprijinul Partidului Laburist din opozitie, a sindicatelor si a unei organizatii impotriva rasismului.

Din 17 noiembrie, francezi proveniti din clase populare si medii denunta politica fiscala si sociala a guvernului, pe care o considera nedreapta si cer cresterea puterii de cumparare. Ei au iesit in strada, din nou sambata, pentru a noua saptamana.

In paralel, zeci de militanti pro-Brexit, dintre care unii apropiati extremei drepte, au manifestat de asemenea la Londra, imbracati si ei in veste galbene, unii dintre ei arborand drapelul britanic.

Daca mobilizarea acestor veste galbene era pana acum minima, unele grupuri criticate vehement dupa ce au proferat insulte si au intimidat jurnalisti si deputati in imprejurimile parlamentului, care si-a inceput miercuri dezbaterea asupra acordului cu privire la Brexit.

Un barbat de 30 de ani a fost arestat sambata pentru "tulburarea ordinii publice", potrivit politiei, dupa ce deputata conservatoare Anna Sourbry, favorabila unui al doilea referendum, a fost tratata drept "nazista" luni.

Autoritatile nu au confirmat ca ar fi vorba despre James Goddard, una dintre personalitatile proeminente ale miscarii, asa afirma presa britanica.

Aceste actiuni au fost condamnate de guvern si au determinat peste 50 de deputati sa scrie o scrisoare sefei Scotland Yard-ului pentru a-si exprima "via lor preocupare fata de deteriorarea situatiei in domeniul securitatii in imprejurimile parlamentului".

Saptamana trecuta, reprezentanti ai "vestelor galbene", reuniti la Londra si Manchester, reluasera sloganuri ale English Defence League EDL, un grup marginal de extrema-dreapta care afirma ca lupta impotriva amenintarii islamiste, potrivit cotidianului The Independent.

Sambata, ministrul transporturilor Chris Gayling i-a avertizat pe deputati ca blocarea aplicarii Brexitului, prin tergiversarea acordului de separare negociat cu UE, ar putea radicaliza scena politica britanica.

"Aceasta va deschide poarta fortelor politice populiste extremiste in aceasta tara, precum cele pe care le observam in alte tari din Europa", a avertizat el in Daily Mail. Potrivit lui, exista riscul multiplicarii acestui tip de incidente.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head