boris.j atac mayBoris Johnson a lansat o noua ofensiva impotriva premierului Theresa May
Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson a lansat luni o noua ofensiva impotriva sefei guvernului britanic Theresa May, pe fondul existentei unor zvonuri privind aspiratia sa de a o inlatura pentru a prelua conducerea Partidului Conservator, divizat cu 200 de zile inainte de Brexit, informeaza AFP.

 Boris Johnson, sustinator al unei rupturi ferme de Uniunea Europeana (UE), i-a cerut Theresei May sa promita ca nu va majora impozitele, pentru a-i permite economiei britanice sa se relanseze dupa iesirea din UE, invitand-o sa urmeze exemplul presedintelui american Donald Trump.

"A venit momentul pentru acest guvern conservator sa arate cum o Mare Britanie post-Brexit se va traduce printr-o economie fericita si dinamica", a scris Johnson intr-un articol pentru saptamanalul Daily Telegraph.

Aceste cuvinte "nu vor pune catusi de putin capat zvonurilor conform carora el (Boris Johnson) se pregateste sa preia conducerea Partidului Conservator", analizeaza cotidianul.

Duminica, Boris Johnson a criticat-o deja pe May, comparand proiectul ei pentru Brexit, "planul de la Chequers", cu "o centura explozibila" atasata Marii Britanii si al carei "detonator i-a fost predat Uniunii Europene". Aceste cuvinte au provocat un soc, inclusiv in cadrul Partidului Conservator, secretarul de stat pentru afaceri externe Alan Duncan estimand ca ele constituie "unul dintre momentele cele mai dezolante din politica moderna britanica".

"Acesta nu este un limbaj pe care l-ar folosi un premier", a reactionat luni purtatorul de cuvant al Theresei May in cadrul unui briefing de presa, refuzand sa faca alte declaratii asupra acestui articol "pentru a nu-l alimenta".
In ceea ce priveste planul de la Chequers, "acesta este singurul plan pe masa care va corespunde dorintei britanicilor si care va evita in acelasi timp o frontiera dura in Irlanda de Nord", a adaugat purtatorul de cuvant.

Atacurile virulente ale lui Boris Johnson impotriva Theresei May sunt interpretate de unii dintre detractorii sai drept o tentativa de a deturna atentia presei britanice de la divortul sau cauzat de presupusele sale infidelitati.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head