boom economic ukUn grup de deputati conservatori pro-Brexit prezic un boom economic pentru Marea Britanie
Un grup de deputati conservatori pro-Brexit prezice un boom economic pentru Marea Britanie dupa iesirea din Uniunea Europeana (UE), intr-un proiect publicat marti si care propune ruperea tuturor relatiilor cu blocul comunitar, contrar planului premierului Theresa May, informeaza AFP.

 Opunandu-se 'planului Chequers' al sefei guvernului conservator, care prevede mentinerea unor relatii comerciale stranse, acest grup, denumit 'Economistii pentru liber-schimb' (Economists for Free Trade, EFT), avanseaza drept alternativa 'un acord comercial mondial conform regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Acest lucru i-ar permite Marii Britanii, dupa iesirea sa din UE prevazuta pentru 29 martie 2019, 'sa paraseasca piata unica si uniunea vamala, sa reia controlul asupra frontierelor, legilor si reglementarilor noastre, ne va elibera (de deciziile) Curtii de Justitie a UE (CJUE) si ne va oferi libertatea de a stabili propriile noastre relatii comerciale cu restul lumii', se spune in raport.

Venituri suplimentare, previziuni
'Gospodariile clasei mijlocii vor castiga cu 8% mai mult, in timp ce cei mai saraci vor vedea o crestere de 15%', potrivit acestui plan care prevede, de asemenea, ca Ministerul britanic de Finante va beneficia de '10% de venituri suplimentare, adica in jur de 80 de miliarde de lire (90 de miloane de euro)'.

Acest proiect 'nu implica o 'iesire' din negocierile cu Bruxellesul, pentru ca exista alte aspecte (...) ale noii relatii intre UE si Marea Britanie asupra carora trebuie sa se ajunga la un acord', precizeaza EFT, citand 'aprovizionarea cu electricitate a Irlandei de Nord' sau 'drepturile cetatenilor'.

Mai multi eurosceptici din Partidul Conservator, printre care fostii ministri Boris Johnson si David Davis, dar si deputatul Jacob Rees-Mogg, au fost prezenti la prezentarea acestui raport. Rees-Mogg a anuntat ca organizatia conservatoare pro-Brexit pe care o prezideaza, European Research Group, va dezvalui solutia sa pentru Irlanda de Nord, in timp ce Londra si Bruxelles, care vor sa evite revenirea la controlul frontierelor cu Republica Irlandeza vecina, nu reusesc sa ajunga la un acord.
Sursa:dcnews.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head