may premier britanicTheresa May preia conducerea negocierilor pentru Brexit
Premierul britanic Theresa May a preluat conducerea negocierilor cu privire la iesirea din UE, care s-a aflat pana acum in mana ministrului Brexitului, o schimbare menita sa conduca la o ”eficientizare” in contextul in care divortul se apropie cu pasi mari, scrie AFP, conform news.ro

Londra si Bruxellesul vor sa ajunga pana in octombrie la un acord care sa organizeze Brexitul, prevazut pe 29 martie 2019, si sa puna bazele relatiilor lor viitoare. Insa europenii sunt ingrijorati de situatia negocierilor si punerea constanta in discutie, in tara, a strategiei premierului.

”Este esential ca Guvernul sa se organizeze in modul cel mai eficient, pentru a permite Regatului Unit sa iasa din Uniunea Europeana”, a subliniat marti Theresa May intr-o declaratie scrisa, in Parlament.

”In acest scop, fac cateva modificari in repartizarea functiilor” in Guvern, a adaugat conducatoarea conservatoare.
Ministrul Brexitului (DexEU) "va continua sa conduca toate pregatirile Guvernului cu privire la iesirea din UE, iar ”eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeana”, a subliniat Theresa May.
In mod concret, aceasta noua repartizare a competentelor usureaza DexEU de o mare parte a responsabilitatilor sale in favoarea unei "Europe Unit" - un seviciu executiv condus de catre consilierul lui Theresa May pe tema UE Olly Robbins, plasat in subordinea directa a premierului.
Cu alte civinte, asa cum sublinia cotidianul The Guardian in editia de marti, ministrul Brexitului a fost ”retrogradat”.

Aceasta schimbare constituie o ruptura clara fata de modul in care functiona Executivul britanic in urma cu doar cateva saptamani - Ministerul Brexitului era condus atunci de David Davis, un partizan al unei iesiri din UE fara concesii, care nu ezita sa i se opuna Theresei May pe tema continutului negocierilor cu Bruxellesul.
Davis a sfarsit prin a-si da demisia din Guvern la inceputul lui iulie, la fel ca ministrul de Externe Boris Johnson, de asemenea un aparator al Brexitului dur. Amandoi au denuntat pe o voce vointa lui May de a mentine relatii comerciale stranse si ”reguli comune” cu Cei 27.

Aceasta schimbare incheie o secventa politica in decursul careia premierul o obtinut o serie de victorii in Parlament, insa fara sa reuseasca sa puna capat disensiunilor conservatorilor cu privire la Brexit, care-i ameninta permanent leadershipul.
Theresa May va detine de-acum fraiele negocierilor, insa ea nu va discuta in mod direct cu negociatorul-sef al UE cu privire la Brexit Michel Barnier a anuntat Robbins intr-o audiere in Parlament.
”Ma indoiesc de acest lucru”, a raspuns el unei intrebari pe aceasta tema, adaugand ca noul ministru al Brexitului Dominic Raab va ramane ”interlocutorul-cheie” in discutiile cu europenii.
”Ea este insarcinata cu negocierile, eu sunt adjunctul sau”, a subliniat Raab in aceasta audiere, precizand ca este ”important sa existe o echipa, un lant de comanda, pentru a se ajunge la un acord mai bun”.

Anuntarea acestei schimbari a provocat o reactie ironica din partea opozitiei laburiste.
”Dominic Raab a fost dat de o parte de premier inainte macar sa fi avut sansa sa-si puna picioarele pe masa”, a declarat i purtatoare de cuvant a Partidului Laburist, Jenny Chapman.
”Este vorba despre o veste catastrofala”, si-a exprimat regretul Richard Tice, copresedintele grupului pro-Brexit "Leave Means Leave", denuntand faptul ca Raab, care a facut campanie in favoarea parasirii UE, a fost deposedat de gestionarea negocierilor.

Guvernul britanic a prezentat tot marti o ”Carte Alba” menita sa stabileasca cum ar putea sa fie incorporat in legislatia britanica un acord privind iesirea cu Bruxellesul.
Intre propunerile dezvaluite se afla o prelungire limitata in timp a legislatiei actuale - European Communities Act din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeana - imediat dupa ziua Brexitului.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head