insulte xenofobe londra RFIMAE roman cere autoritatilor britanice sa ia masuri dupa ce doua firme romanesti din Londra au fost tinta unor atacuri xenofobe
Doua firme romanesti din Burnt Oak, nordul Londrei, au primit scrisori anonime cu continut xenofob in limba engleza. Una dintre acestea este covrigaria Kroky, deschisa de curand de Andrei Liviu Chirosca, potrivit RFI Romania.

 "Nu v-ati indepartat destul de mult. Ar fi trebuit sa va intoarceti in Romania - cu tiganii vostri. Nu sunteti bineveniti aici - Si niciodata nu veti fi. Speram ca Brexit va opri mai multi dintre voi sa vina aici. Suntem satui sa nu mai auzim limba noastra in propria noastra tara", este o parte din textul scrisorii primite de Chirosca.

In plicul in care a fost primita scrisoarea era si fotocopia unui articol despre trei frati romani condamnati la inchisoare pentru trafic de persoane si exploatare prin munca. De asemenea, a primit o astfel de scrisoare si un birou de contabilitate, al carui proprietar este Nicolae Caminschi, originar din Republica Moldova.

Reactia MAE

Referitor la acest caz, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis ca a semnalat situatia Ministerului britanic de Externe pentru a lua masurile necesare.

"Cu privire la informatiile conform carora doua firme romanesti din Londra au primit scrisori anonime cu continut xenofob, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

Din dispozitia ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Londra, a semnalat deja aceasta situatie Ministerului britanic de Externe si conducerii politiei metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente si de a lua masurile care se impun pentru a preveni si sanctiona orice forma de manifestare xenofoba la adresa cetatenilor romani prezenti in Marea Britanie", anunta MAE intr-un comunicat de presa.

Totodata, MAE precizeaza ca a notificat si Reprezentanta Comisiei Europene in Marea Britanie, "avand in vedere importanta pe care Uniunea Europeana o acorda principiului nediscriminarii si protejarii drepturilor cetatenilor europeni".

"Ministerul Afacerilor Externe condamna ferm orice forma de manifestare xenofoba si discriminatorie si, in egala masura, incurajeaza cetatenii romani care s-ar putea regasi in astfel de situatii sau care au cunostinta de astfel de situatii sa informeze atat Ambasada Romaniei la Londra, cat si autoritatile britanice competente, pentru a putea fi luate masurile care se impun.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societatii britanice fata de cetatenii romani care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie, comunitatea romaneasca din Regatul Unit fiind bine integrata in societatea britanica si apreciata pentru contributia activa la dezvoltarea economiei si societatii britanice", se mai arata in comunicat.(Sursa:Ziare.com)

Reprezentanti ai Ambasadei si primarul din Harrow au vizitat cele doua firme

vizita covrigarie londraDin dispozitia ambasadorului Romaniei la Londra, Dan Mihalache, coordonatorul Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, Robert Marin, si reprezentantul Biroului Atasatului Afaceri Interne, Vlad Vida, au vizitat miercuri cele doua firme ai caror proprietari, cetateni romani, au primit recent scrisori cu amenintari xenofobe.
Reprezentantilor Ambasadei li s-a alaturat si primarul districtului Harrow din Londra, Nitin Parekh, care si-a exprimat ingrijoararea fata de aparitia unor astfel de incidente si si-a declarat solidiaritatea cu comunitatea romaneasca si sustinerea totala pentru combaterea fenomenului hate crime.

In cadrul discutiilor, reprezentantii misiunii diplomatice au aratat ca Ambasada urmareste cu prioritate respectarea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie si ia toate masurile care se impun pentru a preveni si sanctiona orice forma de manifestare xenofoba la adresa acestora.
A fost reliefat faptul ca incidentul a fost adus imediat la cunostinta autoritatilor britanice si a Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie, avand in vedere importanta pe care Uniunea Europeana o acorda principiului nediscriminarii si protejarii drepturilor cetatenilor europeni.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head