regina mariaO statuie din bronz a Reginei Maria va fi amplasata la Ashford, locul sau de nastere
Pe 12 decembrie, va fi dezvelita o statuie ce o infațiseaza pe Regina Maria, in orasul Ashford, din Marea Britanie. Amplasarea staturii va avea loc in locul de nastere al Reginei.

 Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorica, simbolica si estetica majora pentru oras, in contextul in care Regina Maria s-a nascut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fosta proprietate nobiliara din imediata apropiere a orasului", se precizeaza intr-un comunicat al ICR.

Ceremonia de dezvelire a statuii va avea loc pe 12 decembrie, de la ora 12,00, la eveniment urmand sa participe, alaturi de presedintele Institutului Cultural Roman, Liliana Turoiu, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Londra, precum si ai Caselor Regale ale Marii Britanii si Romaniei, Gerry Clarkson CBE, presedintele Consiliului Local Ashford, oficialitati de rang inalt din Romania si Marea Britanie.
Opera este realizata de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, cel care a castigat concursul organizat de ICR in vara acestui an.

Presedintele Institutului Cultural Roman, Liliana Turoiu, a declarat ca, in contextul acestui proiect, atat in Ashford, cat si in comitatul Kent se va desfasura un program educational, care atrage atentia asupra personalitatii Reginei Maria.
„Este o opera exceptional executata de sculptorul Valentin Duicu, un artist tanar, dar cu o activitate bogata in realizarea de monumente dedicate unor personalitati reprezentative pentru cultura romaneasca. In contextul acestui important proiect, atat in Ashford, cat si in intreg comitatul Kent, se va desfasura, in scoli si licee, un sustinut program educational coordonat, la initiativa ICR, de catre istoricul britanic Michael Paterson. Demersul urmareste sa atraga, o data in plus, atentia publicului asupra personalitatii si descendentei Reginei Maria a Romaniei”, a spus Liliana Turoiu, citata in comunicat.

Sculptorul Valentin Duicu a marturisit ca pentru realizarea acestei statui s-a documentat foarte mult si a fost impresionat de cateva cuvinte pe care le-a scris Regina Maria in jurnal.
„De obicei caut sa fiu si atras de personaj, atunci cand ma implic in realizarea unei lucrari, ca sa-l simt, ca un actor care intra in pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel si in cazul acestei statui. Stim cu totii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat si mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, in care spunea ca mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasa si i se potriveste perfect, dar, ca si coroana, este foarte grea. Insa, scria Regina Maria: 'Pentru poporul meu, care ma stie darza si ambitioasa, le voi purta, pentru ca nu vreau sa-l dezamagesc”, a mentionat sculptorul.

Potrivit ICR, statuia este realizata din bronz, are inaltimea de 2,2 metri si va fi amplasata in Elwick Square, spatiu de mare vizibilitate aflat in mijlocul unui nou centru civic, in proximitatea zonei istorice si a Parcului Victoria, principala zona verde a orasului, care poarta numele bunicii paterne a Reginei Maria.
„Gratie pozitiei centrale in care va fi amplasata, statuia promite sa devina, in timp, unul dintre reperele orasului Ashford, o localitate dinamica si in curs de expansiune”, a precizat ICR.
Amplasarea statuii este o initiativa a Institutului Cultural Roman, realizata cu sprijinul Guvernului Romaniei, prin Programul Centenar, si in parteneriat cu Consiliul Local Ashford, potrivit Agerpres.
Sursa:evz.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head