seminar Londra Antreprenor 3Romanii din Londra, interesati de proiectul “Antreprenor Acasa”, derulat cu fonduri europene
Hotelul Copthorne Tara din High Street Kensington este o destinatie cunoscuta de peste 20 de ani de romanii din Londra, fiind unul dintre locurile acelea centrale in care multe cariere au inceput aici in domeniul ospitalitatii.


Insa duminica, 14 ianuarie zeci de romani s-au intalnit aici cu alt scop- ei au venit pentru a afla mai multe despre proiectul “Antreprenor Acasa” derulat prin programul de fonduri europene Start-Up Diaspora de catre Inceptus Romania si partnerii sai DCU, Fiatest si Rombel.

Am intalnit la acest seminar oameni cu experienta ca antreprenori in UK, oameni cu expertiza in domenii diverse care si-au petrecut multi ani in Anglia si alte tari invatand meserii si avansand in cariera. Unii au inceput ca spalatori de vase si astazi sunt bucatari sefi in prestigioase restaurante cu stele Michelin din capitala britanica. Altii au venit sa studieze pe meleagurile britanice si acum vor sa implementeze in propriul business ceea ce au invatat.
Cu totii au avut un gand comun- dorinta de a incerca relocarea acasa, in Romania, prin antreprenoriat.

seminar Londra Antreprenor 6Despre provocari si oportunitati in Romania a vorbit Cristina Irimie, expert grup tinta in cadrul acestui proiect. Cristina este antreprenor in Anglia si Romania si isi imparte timpul conducand alaturi de echipe de profesionisti doua afaceri in cele doua tari. Ea a vorbit despre succes si greutati intampinate dar si despre marele avantaj pe care cei care vor fi selectati in cadrul acestui proiect il vor avea pe langa finantare- mentoratul si sprijinul de care vor beneficia din partea administratorului de schema si a partenerilor sai. Din punctul ei de vedere o mare parte a obstacolelor de care multi se plang atunci cand se intorc in Romania si incep afaceri vor fi depasite cu ajutorul celor care sustin acest proiect.

Ea i-a incurajat pe cei interesati de inceperea unei afaceri in Romania sa faca acest pas, sa creada in visele pe care le au si sa nu renunte la ideile de afaceri pe care le au deoarece daca iti doresti suficient de mult sa deschizi un business si esti dispus sa faci sacrificii pentru a reusi vei reusi in cele din urma oriunde esti.
Cu Brexitul care bate la usa multi sunt cei care desi au o viata comoda in Anglia se gandesc sa se intoarca acasa unde deja au investit iar o cale buna pentru relocare este prin antreprenoriat.

seminar Londra Antreprenor 13Radu Moldovan si Aurel Suciu, fondatorii asociatiei DCU au prezentat proiectul Antreprenor Acasa, calendarul acestuia, care sunt pasii care trebuie urmati, care sunt beneficiile inscrierii in proiect si cum vor fi desemnate proiectele castigatoare, precum si care sunt diferentele majore intre proiectul Start-Up Diaspora si Start-Up Nation.
Andra Domsa, expert motivational a vorbit despre importanta pe care pasiunea o are in ceea ce faci si in inceperea unei mici afaceri. Ea a prezentat de asemenea platforma interactiva online de formare antreprenoriala la care vor avea acces toti cei care se inscriu in program.
In cadrul proiectului Antreprenor Acasa desfasurat de Asociatia Inceptus Romania alaturi de Asociatia DCU, Fiatest si Rombel vor fi finantate 56 de afaceri cu suma de 33.325 de euro. 

seminar Londra Antreprenor 11O parte importanta a acestei zile inedite de duminica in superbul cartier londonez Kensington a fost dedicata dezbaterii dintre participanti si organizatori cu privire la investitia in Romania, investitia in antreprenoriat, situatia din Romania si din UK. Intr-o lume incerta si plina de provocari unii dintre romanii din UK fac acum pasul pe care probabil o Anglie fara Bexit i-ar fi facut sa il amane- se pregatesc sa isi impacheteze bagajele si sa asculte indemnul proiectului Antreprenor Acasa - "Hai Acasa". 

Ei stiu ca nu le va fi usor, dar ei au experienta unui inceput intr-o tara straina si asta le ofera un avantaj. Ei mai stiu si ca in Anglia este greu sa obtii pana si un imprumut ca start-up de aceea o finantare de 33 de mii de euro pentru start-up-ul lor in Romania ii va ajuta pe multi sa inceapa mica afacere pe care si-o doresc.
Platforme online, servicii IT, spalatorii chimice si auto, platforme educationale, formare profesionala, coafor, servicii de curatenie industriala, servicii de ingrijire de varstnici la domiciliu, deluxe catering, restaurant, servicii in turism, servicii de livrari online- acestea sunt cateva dintre ideile de afaceri pe care romanii de la Londra vor sa le transpuna in planuri de afaceri ce vor intra in concursul de proiecte finantate.
(Vezi galerie foto AICI)

Daniel Furculesteanu Pontelli

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head