seminar glasgowSeminar de informare pentru romanii din Glasgow
Organizatia "Romani in UK" a gazduit la Glasgow, duminica, 3 iulie, la biserica ortodoxa romana cea de-a patra editie a seminarului "O mana de ajutor". Acest seminar gratuit de informare a fost organizat in parteneriat cu Ethnic Minorities Law Centre din Glasgow cu sprijinul sectiei consulare a Romaniei din Edinburgh, Parohiei Ortodoxe Romane din Glasgow si al Retelei Profesionistilor Romani din Strainatate (RPRS).

Convinsi de faptul ca o comunitate informata este o comunitate mai puternica, echipa Romani in UK a decis organizarea seminariilor "O mana de ajutor " in cadrul cat mai multor comunitati de romani din Marea Britanie. Astfel cea de-a patra editie a seminarului a avut loc in Glasgow unde traieste o comunitate numeroasa de romani care are nevoie de informare si sprijin in integrarea in societatea locala.
In contextul Brexit-ului o tema de mare interes tratata in cadrul seminarului a fost felul in care decizia Marii Britanii de a parasi UE ii va afecta pe romanii aflati in Marea Britanie si pasii pe care romanii trebuie sa ii urmeze pentru a isi proteja statutul de rezident.

Seminarul a tratat totodata subiecte de mare interes pentru comunitatea romanilor din Glasgow menite sa-i incurajeze sa inteleaga cat mai multe despre societatea britanica la nivel local, despre regulile si pasii care trebuiesc parcursi pentru a fi rezidenti. Totodata un subiect important abordat in cadrul prezentarilor a fost imbunatatirea vietii de migrant si cresterea sanselor de a avea un serviciu mai bun prin recalificare, echivalarea studiilor si consiliere profesionala.

cristina irimie seminar glasgowIn deschiderea evenimentului Cristina Irimie, director editorial al organizatiei Romani in UK si CEO al firmei de recrutare si consultanta Brit-RO Consultancy, firma care a si sponsorizat acest eveniment, le-a multumit invitatilor pentru sprijinul oferit in realizarea acestui seminar, facand o scurta descriere a programului seminarului si al proiectului "O mana de ajutor".

 

Din partea Ethnic Minorities Law Centre Glasgow au fost prezenti avocatul trainer Kathryn Dingwall si romanul Mihai Ciuca. In deschiderea seminarului acestia au prezentat participantilor in prezentarea Ethnic Minorities Law Centre principalele tipuri de rezidenta pe care cetatenii europeni le pot detine, drepturile pe care fiecare tip de rezidenta le aduce si modalitati de aplicare pentru obtinerea statutului de rezidenta permanenta si card de rezidenta.
Kathryn Dingwall Mihai CiucaTotodata ei au prezentat si drepturile pe care le detin dependentii directi si indirecti ai persoanelor calificate (cetateni europeni) care desfasoara in Marea Britanie activitati ca angajati, self-employed, studenti sau someri.

Dupa prezentare reprezentantii Ethnic Minorities Law Centre au raspuns intrebarilor celor prezenti si au discutat despre posibilul impact pe care iesirea Marii Britanii din UE il poate avea asupra cetatenilor romani care se afla in Marea Britanie.

dr.mihai delcea seminar glasgowIn continuare, dr.Mihai Delcea, seful sectiei consulare de la Edinburgh a prezentat informatii extrem de utile pentru romanii stabiliti in Scotia, completand informatiile oferite de reprezentantii Ethnic Minorities Law Centre cu detalii despre servicii consulare de care romanii pot avea nevoie in demersurile obtinerii cardului de rezidenta.

Cristina Irimie, director editorial al organizatiei Romani in UK (ce detine www.romani.co.uk, publicatia online Roman in UK, Ghidul Romanului in UK) si CEO al firmei de consultanta si recrutare Brit-Ro Consultancy a explicat participantilor care sunt principalele greseli pe care romanii le fac atunci cand aplica pentru joburi, importanta unui CV bun si al prezentarii adecvate la un interviu in procesul de obtinere al unui job, plusul de valoare pe care un consultant de recrutare din cadrul unei agentii de recrutare o poate aduce prin expertiza sa candidatului. Venind cu sfaturi practice sustinute de expertiza ei in domeniul recrutarii, Cristina Irimie a alcatuit in prezentarea sa un ghid al candidatului roman pe piata muncii din UK reliefand cele mai mari diferente culturale dintre Romania si Marea Britanie, importanta unei bune pregatiri a candidatilor romani care sa ii califice pentru locuri de munca bune.

IMG 6465Totodata aceasta a prezentat o lista de sfaturi utile menite sa ii ajute pe cetatenii romani sa se asigure ca nu sunt inselati si ca li se respecta drepturile atunci cand sunt angajati, prezentand aspecte cheie care trebuiesc verificate atunci cand se semneaza un contract de munca. Sfaturile sale pragmatice si concise sunt considerate de multi romani ca fiind inspirationale
Cristina Irimie are o activitate de zece ani in cadrul organizatiei Romani in UK, fiind totodata CEO al agentiei de recrutare Brit-Ro Consultancy cu sedii in Marea Britanie si Romania. Recent ea a fost numita membru in nou infiintatul Consiliu al Romanilor de Pretutindeni, fiind delegat din partea comunitatii romanesti din Marea Britanie.
In incheierea prezentarii sale, Cristina Irimie i-a sfatuit pe participanti sa nu renunte la ceea ce isi doresc, sa nu accepte exploatarea si conditiile mizere pe care de multe ori la inceput de drum ca migrant le accepti, sa persevereze si sa invete limba engleza, sa caute sa isi imbogateasca experientele in cariera, sa se recalifice daca trebuie pentru a avea un standard mai bun al vietii, deoarece "in aceasta tara totul este posibil daca vrei cu adevarat."

daniel furculesteanu seminar glasgowDaniel Furculesteanu, trainer in cursuri profesionale pentru adulti a vorbit despre succes si investitii in formare si perfectionare profesionala.
Daniel are o experienta de 8 ani ca si trainer in Romania in cadrul BCR si face parte din randul profesionistilor romani care au studiat in Anglia si s-au intors in Romania. Dupa 9 ani, Daniel Furculesteanu a parasit job-ul din Romania alaturandu-se la Londra firmei de consultanta, training si recrutare Brit-RO Consultancy.

In prezentarea sa, acesta a vorbit despre succesul personal si profesional, parcursul profesional al unui migrant in Anglia si importanta investitiilor in cursuri de formare profesionala si dezvoltare, cursuri care aduc o valoare adaugata prin cresterea salarizarii si prin cresterea calitatii vietii. Deoarece romanii din UK lucreaza in diferite domenii si vin din medii sociale diferite, Daniel Furculesteanu a lansat o serie de intrebari audientei pentru a clarifica viziunea si conturarea idealurilor celor prezenti in masurarea succesului.
El a prezentat de asemenea domenii in care se cauta muncitori calificati si profesionisti si unde sansele de angajare sunt foarte mari, oferind de asemenea participantilor idei despre meserii si domenii de activitate in care intr-o perioada scurta se pot obtine venituri salariale bune. Despre importanta voluntariatului, al invatarii limbii engleze, al recalificarii Daniel a vorbit mentionand propriile sale experiente profesionale in Marea Britanie si Romania, venind cu sfaturi practice menite sa ii asiste pe cei prezenti in luarea de decizii si creionarea unor planuri de viitor.

daniel popescu seminar glasgowIn incheierea seminarului, Nicolae Daniel Popescu, fondator al Retelei Profesionistilor Romani din Strainatate a prezentat procedurile de echivalare a diplomelor din Romania in Marea Britanie, metode de valorificare a certificatelor de competente profesionale si situatiile in care echivalarea diplomelor este benefica. Expert in recunoasterea studiilor in cadrul UK Naric Nicolae-Daniel Popescu a adus in atentia participantilor avantajele valorificarii calificarilor din Romania, echivalate direct cu unul din nivelurile NVQ in Marea Britanie si importanta obtinerii de calificari in Marea Britanie pentru a veni in ajutorul profesionistilor atunci cand echivalarea anumitor studii din Romania, in special in ceea ce priveste anumite cursuri de scurta durata nu se poate face automat.

Apreciind subiectele prezentate in cadrul seminarului, dr. Mihai Delcea a multumit organizatorilor pentru realizarea acestui seminar de informare, punand la dispozitia celor prezenti informatii de mare interes cu privire la serviciile consulare oferite de sectia consulara a Romaniei din Edinburgh. Interventiile sale pertinente in cadrul seminarului au fost apreciate de catre vorbitori, fiind considerate extrem de utile in armonizarea sprijinului de care romanii rezidenti in Scotia au nevoie atat din partea statului roman cat si din partea mediului britanic pentru a isi securiza un statut legitim si legal si pentru a facilita integrarea in comunitatile locale in care romanii traiesc aici.

seminar glasgow1seminar glasgow2La final vorbitorii au discutat cu participantii la seminar, raspunzand unor intrebari personale pe care membrii ai comunitatii romanesti din Glasgow le-au avut.
Parintele George, preot paroh la Biserica Ortodoxa Romana din Glasgow le-a multumit organizatorilor si invitatilor care au sustinut prezentari pentru realizarea acestui eveniment de informare si a promis diseminarea informatiilor si in randurile celor care nu au reusit sa ajunga la seminar prin punerea la dispozitia acestora a materialelor informative oferite de organizatori. (Vezi album foto AICI)

Foto:Daniel Furculesteanu Pontelli

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head