regina elisabeta 90 aniFestivitatile dedicate aniversarii reginei Elisabeta a II-a, organizate pe parcursul a trei luni
Regina Elisabeta a II-a va implini 90 de ani la 21 aprilie, devenind primul monarh britanic care ajunge la aceasta varsta. Pentru marcarea acestui eveniment, au fost prevazute o serie de festivitati pe parcursul lunilor aprilie, mai si iunie.

Chiar daca punctul culminant al celebrarilor nu va fi la 21 aprilie, in aceasta zi admiratorii infocati ai reginei vor avea totusi posibilitatea de a-si vedea monarhul. Majestatea Sa se va afla la Castelul Windsor in aceasta perioada, iar Palatul Buckingham urmeaza sa anunte evenimente publice la care regina va participa de ziua sa.

In luna mai va avea loc una dintre cele doua sarbatori majore dedicate zilei de nastere a reginei. "The Queen's 90th Birthday Celebration" va fi o manifestare extravaganta, care va reuni timp de 90 de minute 900 de cai si peste 1.500 calareti si artisti, amintind de spectacolul ecvestru de la Jubileul de Diamant, organizat la Windsor in 2012. Insa de aceasta data proiectiile video si luminile de scena vor juca un rol important. Evenimentul va avea loc in fiecare seara in perioada 12-15 mai, iar regina va participa la spectacolul din ultima seara, informeaza The Telegraph.

Toate cele 25.000 de bilete disponibile in arena s-au vandut imediat dupa ce au fost puse in vanzare in luna noiembrie. Postul de televiziune ITV va prezenta reprezentatia din ultima noapte intr-o emisiune in direct de doua ore, gazduita de Ant&Dec.
Un weekend de evenimente dedicate zilei de nastere a reginei si, neoficial, aniversarii ducelui de Edinburgh, va incepe la 10 iunie cu o slujba la Catedrala St Paul. Publicul va fi format doar din invitati, insa ceremonia va fi difuzata la televizor. Ducele de Edinburgh va implini 95 de ani la 10 iunie, insa acesta a precizat ca nu doreste o sarbatorire publica.

La 11 iunie va avea loc ceremonia "Trooping the Colour", parada anuala oficiala organizata de ziua reginei. Evenimentul constituie o oportunitate pentru regina de a inspecta unitatile din Household Division si va fi difuzat in direct pe BBC de la 10.00 a.m. orala locala.
Cu aceasta ocazie, regina si alti membri ai familiei regale calatoresc dinspre si spre Palatul Buckingham in calesti, putand fi vazuti de toti cei aflati pe bulevardul The Mall. Majestatea Sa va aparea in balconul Palatului Buckingham la ora locala 13.00. Acesta va fi singurul moment in care admiratorii o pot vedea pe regina la balcon in timpul festivitatilor dedicate celei de-a 90-a aniversari.

O repetitie programata de obicei cu o saptamana inainte de parada va putea fi vazuta de pe The Mall sau de la marginea Parcului St. James.
Duminica, 12 iunie, in momentul culminant al celebrarilor, bulevardul The Mall va fi gazda unei gigantice petreceri stradale, in cadrul careia circa 10.000 de persoane vor participa la un picnic si se vor putea delecta cu reprezentatii oferite de artisti stradali si de circ.

Regina si Ducele de Edinburgh vor lua parte la eveniment de pe o platforma special construita la Memorialul Reginei Victoria, aflat in fata Palatului Buckingham.
Evenimentul va fi dedicat patronajului exercitat de regina asupra a peste 600 de organizatii caritabile. Organizatorul evenimentului, Peter Phillips, nepotul reginei, doreste ca astfel de reuniuni sa fie replicat in alte locuri din tara si din Commonwealth.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head