eticheta nu pentru UEScandal in Marea Britanie din cauza etichetelor „Not for EU” de pe alimente
Regulile post-Brexit din Marea Britanie care impun alimentelor sa poarte etichete „Not for EU” (Nu pentru UE) starnesc confuzie si reactii dezgust ale cumparatorilor.

Potrivit unui reportaj Politico, o femeie este vazuta ridicand un pachet de „pateu de tip Ardennes” dupa care la aruncat inapoi in raft. „Acum mancam orice prostie”, a scris femeia pe platforma X.
Ceea ce a facut-o sa reactioneze asa era eticheta de pe ambalaj pe care scrie „Not for EU”.
Noile reguli care impun alimentelor sa poarte astfel de etichete, scrie sursa citata, starnesc confuzie, iar expertii avertizeaza ca noua politica lasa impresia, in mod eronat, ca produsele sunt fabricate la standarde mai joase.
Incepand cu octombrie anul trecut, toate produsele din carne si unele produse lactate care se deplaseaza din Marea Britanie pentru a fi vandute in Irlanda de Nord trebuie sa poarte eticheta „Not for EU”.
Regula face parte din Acordul de la Windsor dintre Marea Britanie si UE si are scopul de a asigura ca bunurile nu sunt mutate ulterior in Republica Irlanda, tara membra a blocului european.
Cerinta va fi aplicata si altor produse incepand din iulie 2025, iar unele supermarketuri din Anglia utilizeaza deja sistemul de etichetare, ceea ce a dus la confuzia cumparatorilor, multi dintre ei exprimandu-si nemultumirea pe platformele de socializare.

Laptele „special” Brexit

„Laptele pe care il cumpar acum are eticheta „Not for EU” - puteti confirma ca aceasta este doar din cauza birocratiei din Marea Britanie si ca inca respecta standardele de siguranta ale UE? Nu vreau sa cred ca este lapte „special” Brexit care nu este sigur pentru europeni.”
Un alt cumparator a postat o fotografie cu niste sunca in Sainsbury's, plangandu-se: „Presupunem ca nu indeplineste standardele de siguranta alimentara ale UE. Suficient pentru englezii saraci care cumpara tot ceea ce este de calitate inferioara.”

Un alt cumparator indignat a intrebat: „Asta inseamna ca [este] fabricat la un standard inferior?” In timp ce altcineva sa planuri: „Plec din magazin de fiecare data cand vad alimente in supermarketuri cu eticheta: Not for EU.”
Politico scrie ca etichetele nu denota sau scadere a standardelor. Cu excepția unor divergente referitoare la pesticide, standardele alimentare britanice au ramas în mare parte neschimbate de la Brexit.

Expertii: o eticheta stupida

Exportatorii sunt insa revoltati de acest regulament, deoarece etichetele ii impiedica sa comercializeze produse care altfel ar putea fi vandute in UE.
„Intr-o lume alimentara in care etichetarea lasa mult de dorit si a fost supusa multor jocuri politice, introducerea etichetei „Not for EU” de catre guvern este pur si simplu stupida”, a declarat Tim Lang, profesor emerit de politica alimentare la City. . . . . . Universitatea din Londra.

„Trimite semnale haotice si ridica intrebarea justificata - nu este destul de bun? De ce nu pentru UE? Daca nu pentru UE, atunci pentru cine? Cineva altcineva? Standarde mai scazute sau mai ridicate? Confuzia oamenilor este intru totul justificata.”
Un purtator de cuvant al guvernului a declarat: „Eticheta „Not for EU” este conceputa pentru a ajuta comerciantii cu amanuntul si supermarketurile sa mute produsele alimentare si bauturile intre Marea Britanie si Irlanda de Nord cat mai usor posibil. Aceasta inseamna ca furnizorii nu vor trebui sa stabileasca linii de produse diferite pentru a putea vinde bunuri in Marea Britanie si in Irlanda de Nord, asigurand ca produsele raman pe rafturi si alegerea consumatorului este mentinuta.”
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head