birocratie permis sedere uk guardian400.000 de cetateni europeni inca asteapta permisul de sedere in Regatul Unit
Cateva sute de mii de cereri pentru permise de sedere nu au fost inca procesate de Ministerul de Interne din Regatul Unit, inclusiv cele ale multor soti ai cetatenilor britanici.

Pana in prezent, 400.000 de cereri de permise de sedere depuse de cetateni europeni care locuiesc in Regatul Unit sunt fara raspuns, conform ultimelor cifre publicate de Ministerul de Interne britanic, dintre care 172.000 au fost trimise dupa termenul limita de 30 iunie, scrie The Guardian.

Statisticile lunare de la Ministerul de Interne arata, de asemenea, ca numarul total de solicitari este de peste 6,2 milioane. Aceasta cifra nu corespunde insa cu numarul de cetaţeni europeni prezenţi efectiv in ţara.

Ministerul de Interne a identificat 472.000 de duplicate, la care trebuie adaugate dosarele depuse de solicitantii care nu mai locuiesc in Regatul Unit, dar intentioneaza sa se intoarca acolo intr-o zi si care vor sa-si pastreze din nou dreptul de a lucra acolo. In plus, rezidentii europeni trebuiau sa depuna o prima cerere pentru a obtine permisul de sedere temporar rezervat celor care locuisera in tara mai putin de cinci ani, apoi o a doua cerere pentru a beneficia de permis de sedere permanent dupa cinci ani.

3 milioane de permise de sedere permanenta, acordate

Cu toate acestea, datele disponibile acum privind numarul de cetateni europeni care doresc sa poata trai si lucra in Regatul Unit arata ca acestia sunt semnificativ mai numerosi decat sugereaza estimarile publicate in 2016: cu aproximativ 2 milioane in plus.

„Din cele 5,8 milioane de cereri procesate, putin peste 3 milioane au primit permis de sedere permanenta si 2,4 milioane permis de sedere temporara. Aproximativ 165.000 de cereri (sau 3%) au fost respinse, aproape 100.000 anulate si 89.000 au fost considerate invalide sau neeligibile”, potrivit The Guardian.

Printre cei care nu sunt inca nu au un statut sigur, se numara multi soti europeni ai cetatenilor britanici care s-au stabilit in Europa inainte de Brexit. „Este nevoie de sase luni sau mai mult inainte de a obtine „permisul de familie”, care este in sine esential pentru a solicita ulterior permis permanent, noteaza publicatia britanica.
Sursa:Ziare.com, Foto:The Guardian

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head