Sajid Javid ministrul sanatatiiGuvernul Marii Britanii renunta la pasaportul de vaccinare pentru ca i se pare inutil
Guvernul britanic a anuntat duminica renuntarea la intentia de a introduce un pasaport de vaccinare pentru a avea acces la cluburi de noapte si la alte locuri foarte frecventate din Anglia, considerându-l inutil datorita campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, relateaza AFP.

"Nu mi-a placut niciodata ideea de a le spune oamenilor ca trebuie sa isi arate documentele (...) pentru a face ceea ce pur si simplu este o activitate curenta", a declarat ministrul Sanatatii, Sajid Javid, la BBC.
"L-am luat in considerare, asa cum trebuia, si il vom pastra ca optiune de rezerva, dar sunt bucuros sa anunt ca nu vom continua cu planul de a introduce pasaportul de vaccinare", a adaugat el.

Schimbarea survine dupa ce executivul si-a reiterat in aceasta saptamâna intentia de a introduce la sfârsitul lui septembrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces pe stadioane sau in discoteci, ceea ce a atras critici puternice din partea sectorului cluburilor de noapte si a unor deputati atât din majoritatea conservatoare, cât si din opozitie.
Sajid Javid a spus ca o astfel de masura nu mai este necesara in cele din urma, in ciuda unui numar de cazuri zilnice situat in jurul la 40.000 in ultimele zile, data fiind rata ridicata de vaccinare in Marea Britanie. Aproape 81% din populatia de peste 16 ani a primit doua doze de vaccin.

Fiecare natiune din Regatul Unit are competente in privinta restrictiilor impotriva COVID-19, astfel ca Scotia a decis sa introduca de la 1 octombrie un certificat de vaccinare pentru a avea acces in cluburi de noapte si la unele evenimente, pentru a opri inmultirea cazurilor, pusa pe seama inceperii anului scolar.

Premierul britanic Boris Johnson urmeaza sa detalieze zilele viitoare planul in privinta luptei impotriva COVID-19 pentru perioada de iarna.
Conform presei britanice, vaccinarea in masa ar urma sa ramâna pilonul central, prin initierea unui program de administrare a rapelului si printr-o decizie privind o eventuala vaccinare a minorilor intre 12 si 15 ani.

Sajid Javid si-a mai exprimat intentia de a elimina "cât mai repede posibil" obligatia ca persoanele dublu vaccinate care vin din anumite tari sa se supuna unui costisitor test PCR de depistare la doua zile dupa sosirea lor in Anglia.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head