ziua libertatii anglia dailymailAproape toate restrictiile anti-Covid au fost ridicate in Marea Britanie, incepand de luni
Aproape toate restrictiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate in Anglia luni, redenumita ''Ziua libertatii'' in pofida unei cresteri a numarului de cazuri de Covid-19, care ii ingrijoreaza pe multi oameni de stiinta.

Incepand de la miezul noptii, in Anglia salile de spectacol si stadioanele se pot redeschide la capacitate maxima, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizata in pub-uri si nu mai exista o limita privind numarul de persoane reunite.
Purtarea mastii nu mai este obligatorie, dar recomandata in mijloacele de transport si magazine, iar telemunca nu mai este o cerinta.
Premierul britanic Boris Johnson i-a indemnat duminica pe britanici sa fie precauti si sa se autoizoleze atunci cand li se spune, intr-un mesaj video lansat in ajunul ridicarii majoritatii restrictiilor anti-COVID-19 in Anglia. Seful executivului i-a incurajat de asemenea pe conationalii sai sa-si faca si "a doua injectie" (doza de vaccin, n.red) atunci cand li se solicita acest lucru, noteaza Reuters.

Cazurile in Marea Britanie sunt in crestere

Numarul cazurilor de COVID-19 a crescut foarte mult in ultimele zile. Autoritatile spera ca accelerarea campaniei de vaccinare va reusi sa tina sub control numarul de persoane care se imbolnavesc grav.
Este ''aproape inevitabil'' ca infectiile cu coronavirus sa ajunga la 100.000 de cazuri pe zi in timp ce 1.000 de persoane ar fi internate zilnic, a declarat un consilier stiintific al guvernului britanic in ajunul ridicarii restrictiilor in Anglia.
Profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra si membru al Grupului stiintific consultativ pentru situatii de urgenta (Sage), a afirmat la BBC ca aceste cifre s-ar puteau dubla, dar acest lucru este "mult mai putin sigur".
Intrebat incotro se indreapta tara pe fondul ridicarii restrictiilor, Ferguson a spus: "Este foarte greu de afirmat cu certitudine, dar cred ca 100.000 de cazuri pe zi sunt aproape inevitabile". El a subliniat ca relaxarea masurilor coincide cu inceputul vacantelor scolare si probabil ca si ratele de infectare printre adolescenti "vor scadea".
"Aproape sigur ca vom ajunge la 100.000 de cazuri pe zi. Adevarata intrebare este daca ajungem sa le dublam sau chiar mai mult? (...) Am putea ajunge la 2.000 de spitalizari pe zi, 200.000 de cazuri pe zi, dar este mult mai putin sigur", a adaugat el.
Sursa:digi24.ro, Foto:dailymail

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head