criza ukMarea Britanie s-ar putea confrunta cu o criza de medicamente si alimente in cazul unui Brexit fara acord
Marea Britanie s-a putea confrunta cu o criza alimentara, penurie de medicamente si de combustibili in eventualitatea unei iesiri fara un acord din Uniunea Europeana, arata un raport guvernamental, dezvaluit de publicatia The Sunday Times, preluat de agentia Dpa.

 Potrivit publicatiei, raportul a fost intocmit de Cabinetul premierului si prezinta efectele cele mai probabile ale unui Brexit fara acord.
"Nu este Proiectul Frica - aceasta este cea mai realista evaluare a lucrurilor cu care publicul se va confrunta in lipsa unui acord", a declarat o sursa guvernamentala, precizand ca este vorba de "scenarii probabile, rezonabile, nu de cel mai rau caz".
Raportul prevede ca iesirea fara un acord din UE ar putea fi urmata de luni de haos in porturi, o frontiera irlandeza strict controlata si o crestere a costurilor sociale.

Noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dura fata de Uniunea Europeana, respingand Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul si afirmand ca Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fara un nou tratat.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana. In contextul impasului politic, premierul Theresa May si-a prezentat, de asemenea, demisia.

Uniunea Europeana a avertizat ca va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord in cazul in care Marea Britanie va parasi Blocul comunitar fara un acord privind viitoarea relatie bilaterala.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head