boris johnson brexitBoris Johnson afla miercuri daca va raspunde in instanta pentru ca a mintit cu buna stiinta in campania pentru Brexit
Un tribunal londonez a anuntat joi ca va decide miercurea viitoare daca sa-l convoace sau nu pe fostul ministru de Externe Boris Johnson, acuzat ca a mintit in privinta costului aderarii Marii Britanii la Uniunea Europeana in cadrul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexitul.

 Aceste acuzatii vin din partea omului de afaceri Marcus Ball, ai carui avocati au depus joi o cerere de convocare a lui Boris Johnson, in scopul de a-l trage la raspundere pentru o culpa grava in exercitarea atributiilor, relateaza AFP.

Potrivit acestor avocati, aparatorul pasionat al Brexitului a mintit cu buna stiinta, pe cand era primar al Londrei, pretinzand ca Marea Britanie varsa 350 de milioane de lire sterline (400 de milioane de euro) pe saptamana la Bruxelles.

"Democratia presupune un leadership responsabil si onest din partea persoanelor care ocupa functii publice", a pledat avocatul Lewis Power in fata unui tribunal londonez.

"Marea Britanie nu a trimis sau donat niciodata 350 de milioane de lire pe saptamana", a sublinia el. Boris Johnson "stia ca aceasta cifra era falsa. Totusi, el a ales sa o repete, din nou si din nou".

"Acuzatia nu se refera la Brexit", a dat asigurari reclamantul, afirmand ca nu doreste sa obstructioneze divortul tarii sale de Uniunea Europeana, "dar cu prilejul referendumului privind Brexitul a decis Johnson sa induca publicul in eroare".

Acuzatiile au fost respinse de politician, care nu a fost prezent joi la audiere si care este deja pe lista scurta a posibililor succesori ai prim-ministrului Theresa May. Pentru avocatul sau Adrian Darbishire, acuzatia este inadecvata si manevra indeosebi "politica".
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head