sturgeonPremierul Sturgeon cheama oamenii la un nou referendum pentru independenta Scotiei
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat miercuri ca tara sa trebuie sa organizeze un nou referendum privind independenta fata de Regatul Unit, inaintea alegerilor parlamentare din mai 2021, transmite Reuters.

"O alegere intre Brexit si viitorul Scotiei ca natiune europeana independenta trebuie oferita in mandatul acestui parlament", a afirmat ea in forul legislativ scotian, informeaza agerpres.ro.

Prim-ministrul s-a angajat sa pregateasca pana la sfarsitul lui 2019 legislatia necesara.
Scotia face parte din Regatul Unit de peste trei secole. Cetatenii au respins independenta prin vot, cu o diferenta de 10% in favoarea unionistilor, intr-un referendum organizat in 2014. Unul din argumentele impotriva secesiunii a fost ca Scotia ar iesi astfel din Uniunea Europeana.

In 2016, cand 52% din alegatorii din Regatul Unit s-au pronuntat pentru Brexit in cadrul unui alt referendum, scotienii si nord-irlandezii au fost majoritar impotriva.
Partidul National Scotian condus de Sturgeon sustine acum ca un nou referendum pentru independenta este justificat, deoarece Scotia este pe cale sa fie scoasa din UE impotriva vointei sale, odata cu restul Regatului Unit.

Un purtator de cuvant al premierului britanic Theresa May a declarat joi, dupa anuntul facut de Sturgeon, ca scotienii au votat deja impotriva secesiunii in 2014 si ca vointa lor ar trebui respectata.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head