may parlament amanare brexitParlamentul britanic a votat amanarea Brexitului pana pe 30 iunie
Parlamentarii britanici au aprobat marti planul premierului Theresa May de a cere o amanare a Brexitului pana la 30 iunie, timp in care va incerca sa ajunga la un compromis cu Partidul Laburist de opozitie pentru validarea acordului de retragere in Camera Comunelor, relateaza Reuters, potrivit agerpres.ro.

 Parlamentarii au aprobat, cu 420 de voturi pentru si 110 impotriva, motiunea guvernului. Guvernul a fost nevoit sa supuna la vot decizia dupa ce parlamentul britanic a adoptat luni o lege care ii da puterea sa supervizeze si sa efectueze schimbari in solicitarea Theresei May de a prelungi perioada de negociere a articolului 50 al Tratatului pentru a doua oara.

Discutiile cu opozitia laburista pentru a incerca iesirea din impasul Brexitului vor fi reluate dupa summitul UE de miercuri, a anuntat intre timp guvernul britanic, dand de inteles ca dialogul nu s-a soldat inca cu un acord, potrivit France Presse.

Calificand drept "constructive" ultimele discutii din cursul dupa-amiezii de marti, guvernul a subliniat intr-un comunicat ca "cele doua parti au convenit sa se revada joi, dupa incheierea Consiliului European" consacrat Brexitului.
Dialogul cu Partidul Laburist a fost lansat miercurea trecuta, in contextul incapacitatii premierului Theresa May de a obtine votarea acordului de divort cu UE de catre Parlamentul britanic.
"Ramanem total angajati sa ducem Brexitul la bun sfarsit, existand de ambele parti vointa de a munci din greu pentru a ne pune de acord asupra unui mod de a progresa, constienti de urgenta evitarii organizarii de alegeri europene", a adaugat guvernul.

Luni, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a reprosat guvernului ca refuza "sa deplaseze liniile rosii initiale". Partidul sau este partizanul ramanerii in uniunea vamala europeana - care prevede o politica vamala si comerciala comuna - in timp ce Theresa May a afirmat mereu ca doreste iesirea tarii din uniunea vamala, pentru ca aceasta sa poata incheia liber acorduri comerciale cu tarile terte.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head