votul britanic brexitNegociatorul-sef european: Consultarile pe tema Brexit continua prin intermediul Romaniei
Comisia Europeana „a luat nota" de votul Camerei Comunelor in favoarea Brexit, anunta Comisia Europeana, in timp ce negociatorul-sef european, Michel Barnier, a afirmat ca statele membre UE continua consultarile prin intermediul Romaniei, care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE.

 „Am luat nota de voturile din aceasta seara. O solicitare de prelungire a negocierilor in virtutea Articolului 50 necesita aprobarea in unanimitate de catre cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie sa analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura functionarea institutiilor UE si tinandu-se cont de motivele si durata unei posibile amanari. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este in contact constant cu toti liderii", a transmis un purtator de cuvant al Executivului UE.

„Consultarile celor 27 de state UE continua la Bucuresti cu premierul Viorica Dancila si cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi si respectuosi fata de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinati sa aparam interesele UE si sa construim cat mai curand o relatie viitoare UE/Marea Britanie", a anuntat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-sef al Comisiei Europene pe tema Brexit.
Michel Barnier se afla joi in Romania, pentru intrevederi cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Viorica Dancila.

Camera Comunelor a aprobat, joi seara, planul Guvernului Theresa May de a solicita amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana cel putin pe 30 iunie.
Potrivit motiunii, Guvernul Theresa May va incerca sa obtina aprobarea UE pentru amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie daca Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere pana miercurea viitoare.

Motiunea a fost adoptata cu 412 voturi pentru si 202 impotriva.
Daca acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va incerca din nou sa obtina amnanarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliti de Uniunea Europeana. Premierul Theresa May a avertizat ca, in aceasta situatie, amanarea Brexit va fi mult mai indelungata.
Sursa:gandul.info

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head