demisii uk bbcTrei deputate au demisionat din Partidul Conservator in semn de protest fata de gestionarea dezastruoasa a Brexitului
Trei deputate din cadrul Partidului Conservator, care vor ca Regatul Unit sa ramana in Uniunea Europeana (UE), au aderat miercuri la ”Grupul Independent” din Camera Comunelor, in semn de protest fata de ”gestionarea dezastruoasa a Brexitului de catre Guvern”, relateaza Reuters.

 Heidi Allen, Anna Soubry si Sarah Wollaston ii reproseaza premierului Theresa May strategia Brexitului, pe care o considera ”teleghidata” de eurosceptici.

Cele trei alese conservatoare anunta, intr-un comunicat, ca se aliaza cu cei sapte deputati care au demisiobat din Partidul Laburist denuntand pozitia liderului lor Jeremy Corbyn cu privire la Brexit si a unei ambiguitati in lupta impotriva antisemitismului.
Acestor fosti deputati laburisti, care au infiintat un ”Grup Independent”, li s-a alaturat marti seara inca o fosta deputata laburista.

Aceste demisii constituie o noua lovitura aplicata premierului Theresa May, care intampina dificultati in a aduna o majoritate in Parlament care sa aprobe un acord al divortului intre Londra si Bruxelles.
Ele slabesc si mai mult pozitia premierului atat in Parlamentul britanic, cat si in negocierile sale cu parteneri europeni.
Modul in care sunt gestionate negocierile in prezent ”este picatura care a umplut paharul”, scriu cele trei deputate conservatoare.
”Noi consideram ca nu mai putem sa mai ramanem in acest partid de guvernamant, ale carui politica si prioritati sunt stabilite de ERG si DUP”, subliniaza ele.
European Research Group (ERG) este un grup de cercetare care-i consiliaza pe deputatii conservatori. El este przidat de Jacob Rees-Mogg, un aprig sustinator al Brexitului.

DUP este mic partid unionist nord-iralndez, de asemenea un sustinator al Brexitului, ai carui zece deputati ii asigura lui May o majoritate absoluta in Camera Comunelor.
Theresa May si-a exprimat tristetea dupa anuntarea acestor trei demisii, subliniind ca Brexitul constituie de mult timp o sursa de dezacord in cadrul Partidului Conservator si ca ea nu a spus niciodata ca este un lucru usor de realizat.
”Aceasta decizie ma intristeaza”, a declarat ea, citata intr-un comunicat.
”Insa, ramanand loiala angajamentelor programului nostru si aplicand decizia poporului britanic, noi facem ceea ce este drept pentru tara noastra. iar facand acest lucru, ne indreptam catre un viitor mai bun”, a apreciat ea.

Cu 37 de zile inainte de data Brexitului, stabilita in prezent pe 29 martie, britanicii nu au ajuns la o intelegere cu europenii prin care sa iasa din impasul Brexitului - care redeseneaza harta politica a Marii Britanii.
Un diplomat european a declarat miercuri ca Bruxellesul da Londrei termen pana cel mai tarziu la 15 martie sa ajunga la un acord al divortului care sa fie supus aprobarii Consiliului European la summitul din 21 si 22 martie.
Sursa:stiripesurse.com, Foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head