brexit4Brexit-ul, un risc pentru sanatatea copiilor din UK
Brexit-ul constituie un risc real pentru sanatatea copiilor din Marea Britanie, punand sub semnul intrebarii recrutarea de medici specialisti si accesul la fonduri pentru cercetare, releva un raport citat de Press Association, conform agerpres.ro.

 "Intram intr-o perioada de schimbare si incertitudine. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana creeaza preocupare in ce priveste accesul la importante fonduri europene pentru sanatatea copiilor si potentialul impact negativ asupra accesului la medicamente si la alte forme de tratament", noteaza Colegiul regal de pediatrie (RCPCH), care a realizat studiul.

Presedintele RCPCH, profesorul Russell Viner, a salutat "prioritatea acordata de guvern sanatatii copiilor", dar a atras atentia ca au aparut "riscuri semnificative", din cauza "nesigurantei politice generate de Brexit", care creeaza "ingrijorari legitime" in ce priveste recrutarea de cadre medicale specializate in pediatrie si accesul la medicamente si fonduri europene vitale pentru cercetarea medicala.

"Guvernul trebuie sa ia masuri chiar acum pentru a asigura ca se acorda prioritate resurselor umane din pediatrie si investitiilor in cercetare pentru sanatatea copiilor, pentru a minimaliza potentialul impact negativ al Brexit-ului", a mentionat Viner.

RCPCH saluta initiativele pentru copii ale guvernului de la Londra cum sunt combaterea obezitatii si a tulburarilor psihiatrice, dar cere mai multe masuri in privinta saraciei in randul copiilor, mentionand efectele negative ale taierilor de fonduri publice pentru sanatate.

Saracia si inegalitatile in randul copiilor "pot distruge mare parte din actualele progrese", a afirmat prof. Viner, potrivit caruia lipsurile "sunt un factor major de contributie la o stare de sanatate precara si pot duce la abuzul de alcool sau droguri, obezitate, probleme mintale si deces".
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head