contracte feribot uk bbcMasuri disperate in UK in lipsa unui acord cu UE
Ministerul britanic al Transporturilor a incheiat contracte cu mai multe companii de transport cu feribotul, in valoare de 108 milioane de lire sterline, pentru a limita perturbarile in functionarea porturilor in cazul unui Brexit fara un acord cu Uniunea Europeana, transmite sambata AFP, citand BBC.

 Ministerul a semnat contracte cu compania franceza Brittany Ferries (46,6 milioane de lire, adica 51,7 milioane de euro), cu cea daneza DFDS (47,3 milioane de lire, insemnand 52,5 milioane de euro) si cu cea britanica Seaborne (13,8 milioane de lire, adica 15,3 milioane de euro) pentru infiintarea de legaturi suplimentare cu continentul.

Documentele subliniaza ca, in cazul unui Brexit fara acord, controalele ce vor fi instituite ar putea 'antrena o intarziere in livrarea de marfuri esentiale', autoritatile temandu-se de crearea unor uriase ambuteiaje de camioane in apropierea porturilor.
Legaturile suplimentare vor reprezenta 10% din traficul actual prin Dover si vor fi dirijate spre mai multe porturi britanice, printre care Poole, Porstmouth, Plymouth (sudul tarii), Immingham sau Felixstowe (est).

Aceste contracte nu au urmat procedura uzuala a apelului de oferte, ministerul invocand 'situatia de extrema urgenta' provocata de 'evenimente imprevizibile'.

'Aceasta extindere importanta a capacitatilor este un element modest, dar important in pregatirile pentru un Brexit fara acord', a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor.

Masura a fost criticata drept o 'nebunie absoluta' de Partidul Liberal Democrat, de opozitie, favorabil ramanerii tarii in UE. 'Guvernul are puterea de a impiedica o iesire fara acord, dar arunca milioane pentru contracte de ultim moment', a comentat un purtator de cuvant.
Directorul general al companiei Brittany Ferries, Christophe Mathieu, a dat asigurari ca prioritatea sa este 'pregatirea pentru un Brexit fara acord, creand capacitati (de transport) suplimentare'.
Acordul cu privire la Brexit intre Londra si Bruxelles nu a fost inca ratificat de parlamentul britanic, unde nu se profileaza o majoritate in favoarea textului, ceea ce mareste sansele unui 'divort' fara acord la 29 martie 2019. Un vot asupra acestui text este prevazut in Camera Comunelor in a treia saptamana din ianuarie, transmite Agerpres.
Sursa:evz.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head