jeremy corbyn motiune bbcLiderul laburistilor a depus motiune de cenzura impotriva Theresei May
Seful opozitiei in Parlamentul britanic, Jeremy Corbyn, a depus, luni, o motiune de cenzura vizand-o pe sefa Guvernului, Theresa May, in urma refuzului acesteia de a convoca votul deputatilor asupra acordului Brexitului inainte de ianuarie.

 Guvernului ii revine decizia de a permite organizarea unei astfel de dezbateri si a unui vot asupra unei astfel de motiuni. In cazul in care aceasta ar fi adoptata, ea nu va fi constrangatoare din punct de vedere juridic pentru Theresa May, ci ar releva inca o data slabiciunea pozitiei sale, relateaza AFP.

"Este inacceptabil sa asteptam o luna ca sa ajungem la un vot asupra problemei cruciale a viitorului tarii noastre", a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, referindu-se la decizia lui May de a amana in a treia saptamana a lui ianuarie votul asupra acordului Brexitului, prevazut initial pentru data de 11 decembrie.

"Astfel, pentru ca e singurul mod pe care-l vad, in care sa organizam acest vot saptamana aceasta, sunt pe punctul de a depune o motiune intitulata 'Aceasta camera nu are incredere in premier'", a adaugat el.

In cazul in care Guvernul refuza sa dezbata aceasta motiune, Jeremy Corbyn ar putea sa depuna o motiune de cenzura vizand intregul Guvern, o procedura care poate conduce la organizarea unor noi alegeri legislative.

In cadrul dezbaterilor parlamentare, liderul laburist a apreciat ca Theresa May a "esuat" in incercarea sa de a "renegocia" acordul si "nu mai are scuze sa amane votul" in vederea ratificarii acordului retragerii semnat de Londra si Bruxelles dupa 17 luni de negocieri.

Acest text intampina dificultati in a-i convinge pe deputatii din toate taberele politice, indiferent ca sustin un Brexit fara concesii sau apara ramanerea in clubul european.

Continua discutiile?

Confruntata cu probabilitatea unui esec usturator, Theresa May a amanat acest vot in ianuarie. Aceasta manevra a condus la organizarea unui vot de incredere in cadrul partidului sau Conservator, miercuri. Ea a obtinut increderea majoritatii, pana la urma, insa peste o treime dintre ei au dezavuat-o.

Aceasta fractura in cadrul propriei familii politice i-a relevat inca o data slabiciunea, accentuata de esecul sau in a obtine, de la liderii europeni reuniti in summit la Bruxelles, saptamana trecuta, munitie noua cu care sa-si convinga Parlamentul.

May a declarat ca ea continua discutiile cu UE cu scopul de a obtine "asigurari" cu privire la acord, si anume cu privire la o dispozitie menita sa evite reimpunerea unei frontiere fizice intre Irlanda si provincia brtanica Irlanda de Nord, iar purtatorul sau de cuvant a anuntat luni ca aceste discutii continua "la toate nivelurile".

Insa nicio intalnire cu lideri britanici nu figura, insa, pe agenda UE, a anuntat luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas.

"Consiliul European a furnizat clarificari care erau posibil sa fie facute in acest stadiu, (iar) nicio noua reuniune nu este, deci, prevazuta cu Regatul Unit".

In fata disensiunilor, tot mai multe voci pledeaza in favoarea unui al doilea referendum, atat in opozitie, cat si in randul conservatorilor.

Insa May a respins sec aceste indemnuri. "Sa nu rupem increderea poporului britanic incercand sa organizam un nou referendum" pe tema Brexitului, care "ar antrena pagube ireparabile la adresa integritatii vietii noastre politice", a indemnat ea Camera Comunelor.
Sursa:Ziare.com, Foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head