may vs blair bbcTheresa May il ataca dur pe Tony Blair, care cere un nou referendum
Premierul Theresa May l-a acuzat pe fostul sef laburist al Guvernului Tony Blair ca ”insulta” poporul britanic si cauta sa ”submineze” Brexitul prin faptul ca indeamna la organizarea unui al doilea referendum, relateaza AFP preluata de news.ro.

 May a respins - in mai multe randuri - optiunea unui al doilea referendum pe tema Brexitului, pe care-l apara mai multe partide din opozitie, o parte a Partidului Laburist si personalitati ca Blair.

”Faptul ca Tony Blair sa se duca la Bruxelles si sa caute sa submineze negocierile noastre, pledand in favoarea unui al doilea referendum, este o insulta la adresa postului pe care l-a ocupat si a poporului pe care l-a slujit”, a scris premierul intr-o declaratie transmisa presei sambata seara.
”Noi nu putem, cum ar face el, sa abdicam de la responsabilitatea acestei decizii”, subliniaza May.

In timp ce fostul premier - care se opune Brexitului - apreciaza ca un al doilea referendum ar permite iesirea din impas, May spune ca ”se bate pe bune pentru Regatul Unit”. Ea a obtinut un acord cu Uniunea Europeana (UE) dupa 17 luni de negocieri dificile, insa mai doreste niste ”garantii” cu care sa-i convinga pe deputatii britanici, foarte impartiti, sa ratifice textul.

”Eu nu mi-am pierdut niciodata din vedere datoria, si anume de a pune in aplicare rezultatul referendumului” din iunie 2016, cand 52% dintre britanici au votat in favoare iesirii din UE.
Sefa Guvernului isi exprima regretul fata de faptul ca ”prea multe persoane vor sa saboteze procesul (Brexitului), pentru a-si apara propriile interese politice - in loc sa actioneze in interesul national”.

Unele publicatii britanice scriu ca mai multi membri ai Guvernului - inclusiv numarul doi David Lidington - ar actiona in culise in vederea organizarii unui al doilea referendum.
Seful de personal al Theresei May Gavin Barwell a dezmintit duminica, pe Twitter, aceste zvonuri, iar David Lidington a trimis la declaratiile sale de marti, in Parlament.
El a declarat marti, in Parlament, ca rezultatul unui al doilea referendum ”ar fi cu siguranta o sursa de disensiuni si nu ar putea sa garanteze ca se va pune definitiv capat dezbaterii”.

Ministrul de Externe Jeremy Hunt a ridicat, de asemenea, problema riscului unor disensiuni pe care o reprezinta un al doilea referendum, intr-un interviu acordat The Sunday Times.
Hunt a declarat totodata ca, in cazul unei iesiri din UE fara acord, Regatul Unit ”ar prospera”, ”chiar daca nu putem sa spunem ca nu vor exista perturbari”.
El a mai sugerat ca este interesat de postul de premier, dupa ce Theresa May a anuntat ca va pleca din functii inaintea viitoarelor alegeri legislative, prevazute in 2022.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head