libera circulatie brexit guardianMinistrul britanic de Interne a anuntat ca se va pune capat libertatii de circulatie a cetatenilor comunitari
Ministrul britanic de interne, Sajid Javid, a declarat miercuri in fata parlamentului de la Londra ca acordul privind Brexitul convenit cu UE va pune capat libertatii de circulatie a cetatenilor comunitari in Regatul Unit si va permite ''controlarea'' imigratiei, transmite agentia EFE, potrivit Agerpres.

 In interventia sa in Camera Comunelor, in a doua zi de dezbateri asupra acordului si declaratiei politice privind Brexitul convenite cu UE si asupra carora deputatii britanici se vor pronunta prin vot pe 11 decembrie, ministrul Sajid Javid a mai spus ca pana la finele lunii decembrie guvernul condus de Theresa May va publica o ''carte alba'' in care vor fi oferite detalii despre viitoarea lege privind imigratia pe care o va elabora executivul de la Londra.

Aceasta lege, a indicat Sajid Javid, va pune capat oricarei prioritati pentru cetatenii Uniunii Europene in fata altor nationalitati. ''Acordul (privind Brexitul) ne va permite crearea unui sistem care nu este construit pe legile europene si care va functiona numai pe baza interesului national'' al Regatului Unit, a precizat el.

''Libertatea de circulatie (pentru cetatenii comunitari) se va termina. In viitor, decizia cu privire la cine vine in Regatul Unit va reveni exclusiv Regatului Unit'', a asigurat ministrul britanic de interne.

Parlamentarul laburist Chuka Umunna s-a plans in timpul dezbaterilor din Camera Comunelor ca deputatii nu vor putea vedea respectiva ''carte alba'' inaintea votului din 11 decembrie si a atras atentia ca planurile definitive ale guvernului, inclusiv cele legate de imigratie, s-ar putea schimba in functie de ce se va stabili la negocierile cu UE cu privire la relatia post-Brexit.

Premierul Theresa May a declarat in noiembrie ca lucratorii imigranti din Uniunea Europeana care vin in Marea Britanie nu vor mai putea 'sa sara peste rand' dupa Brexit, formulare pentru care insa ea apoi si-a exprimat regretul.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:The Guardian

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head