lant uman londraLant uman la Londra pentru apararea drepturilor cetatenilor europeni
Sute de cetateni europeni care locuiesc in Regatul Unit si britanici stabiliti in tari ale UE au format un lant uman luni in fata Downing Street pentru a cere guvernului britanic sa le garanteze drepturile in cazul unui Brexit fara acord cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

 Reuniti pe Whitehall, artera londoneza care trece prin cartierul in care se afla sediile ministerelor, protestatarii au inmanat, la sediul guvernului, o scrisoare adresata premierului Theresa May, cerandu-i sa ''respecte promisiunile politice care le-au fost facute, indiferent de rezultatul discutiilor'' in curs dintre Londra si Bruxelles.

"Nu suntem o moneda de schimb, suntem cinci milioane de persoane si este timpul ca noi sa fim tratati ca atare", se arata in documentul semnat de grupul ''3Million'', care apara interesele cetatenilor europeni in Regatul Unit, coalitia britanica in Europa, care reprezinta britanicii stabiliti in UE, si sindicatul britanic Unison.

"Lipsa unui acord nu este o optiune pentru cetatenii europeni", a declarat francezul Nicolas Hatton, cofondator al grupului ''3Million''. "Vrem doar sa fim tratati corect", a subliniat el.

Cu cinci luni inainte de iesirea Regatului Unit din UE, programata pentru 29 martie 2019, si in fata unor dificultati intampinate in procesul de negocieri, care vizeaza in special problema frontierei irlandeze, incertitudinea a devenit o preocupare pentru acesti cetateni europeni.

''Eu nu-mi fac niciun plan pentru 2019, deoarece nu se stie ce va fi'', a declarat Vanessa Verlinden, o belgianca de 42 de ani stabilita in Marea Britanie de 17 ani.

Karen Lawrance, inginera britanica in varsta de 52 de ani, a venit din Worcestershire, centrul Angliei, pentru a participa la manifestatie si la alte evenimente legate de Brexit. "De ce ar trebui ca acesti oameni sa fie tratati ca cetateni de rangul doi ? Acest lucru este profund nedrept ", a apreciat militanta pro-europeana.

Dupa actiunea lor, protestatarii s-au indreptat spre Palatul Westminster pentru a incerca sa le prezinte argumentele lor parlamentarilor britanici. Statutul lor urma sa fie discutat dupa-amiaza in timpul unei sesiuni de intrebari la nivelul guvernului.

"Suntem aici pentru a le spune deputatilor ca avem nevoie de un acord", a subliniat Nicolas Hatton. "Vrem ca drepturile noastre sa fie tratate independent'' de alte probleme care sunt negociate.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeana sustine sa nu fie creata o 'frontiera dura' intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, astfel incat Irlanda de Nord sa ramana in uniunea vamala si in piata unica europeana. Aceasta varianta ar crea insa o divizare intre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care considera ca astfel s-ar compromite integritatea teritoriala a tarii.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head