protest independenta scotiaScotia nu vede alta solutie decat sa-si declare independenta
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana reprezinta o problema grava, iar singura solutie este independenta Scotiei fata de natiunea britanica, a afirmat premierul scotian, Nicola Sturgeon, intr-un discurs rostit la o conferinta a Partidului National Scotian.

 "Brexit reprezinta o problema grava pentru Scotia", a declarat Nicola Sturgeon, reiterand ca cetatenii scotieni nu vor iesirea din Uniunea Europeana.

"Singura solutie la aceasta problema este sa devenim o tara independenta", a subliniat Sturgeon, potrivit agentiei Reuters.

Desi principalii liderii politici britanici, in frunte cu premierul Theresa May, sustin ca trebuie sa respecte vointa exprimata clar de electorat in privinta iesirii din Uniunea Europeana, rezultatul referendumului din 2016 a fost strans, 51,9% (17,4 milioane de alegatori) votand in favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru ramanerea in UE.

Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, daca decizia nu va fi blocata de Londra.

Fostul premier laburist Tony Blair si alti politicieni au semnalat in mai multe randuri ca cetatenii Marii Britanii trebuie sa aiba o noua sansa de a se exprima, eventual printr-un referendum, in privinta apartenentei tarii la Uniunea Europeana.

Tony Blair considera ca acordul Marii Britanii privind parasirea Uniunii Europene va trebui supus aprobarii cetatenilor, pentru a se stabili care sunt conditiile iesirii din Blocul comunitar.

Eventuala iesire din Uniunea Europeana va pune in pericol unitatea Marii Britanii, afectand acordul de pace privind Irlanda de Nord si alimentand miscarea proindependenta in Scotia, au avertizat fostii premieri Tony Blair si John Major.
Sursa:Ziare.com

Position: position-2
Style: none outline
ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head