premier theresa mayGuvernul britanic a prezentat o noua serie de recomandari pentru cazul unui Brexit fara acord
Guvernul britanic a publicat o a treia serie de recomandari catre companii si persoane fizice despre cum sa se pregateasca pentru orice problema care ar putea urma unui Brexit ce ar surveni fara niciun acord cu Uniunea Europeana.

Astfel, companiile aeriene britanice si cele ale Uniunii Europene isi vor pierde in mod automat dreptul de zbor reciproc pe teritoriile lor in cazul in care Marea Britanie paraseste UE fara un acord, relateaza luni Reuters, preluata de Agerpres.

In schimb, Marea Britanie ar urma sa respecte normele tehnice si standardele UE privind siguranta aviatiei. Totodata, functiile asigurate in prezent de Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei vor fi preluate de catre autoritatea de reglementare a aviatiei din Marea Britanie, Agentia pentru Aviatie Civila.

De asemenea, transportatorii rutieri britanici risca sa nu mai poata sa se bazeze pe recunoasterea automata de catre UE a licentelor comunitare eliberate in Regatul Unit si ar putea sa nu mai aiba acces la pietele UE.

Nu este clar cand ar putea intra in vigoare acorduri bilaterale si daca ar urma sa fie impuse noi cerinte la granitele UE.

In domeniul alimentelor, producatorii de apa minerala s-ar putea confrunta cu situatia in care exporturile lor sa nu mai fie recunoscute in UE. Etichetarea de conformitate cu "EU" ar putea sa nu mai fie valabila pentru produse alimentare sau ingrediente provenite din Marea Britanie.

Recomandarile vizeaza si animalele de companie. Acestea ar putea fi transportate in tarile UE, dar proprietarii lor s-ar putea confrunta cu cerinte suplimentare.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE pe 29 martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relatii, iar unii parlamentari britanici sustin ideea organizarii unui nou referendum de tipul celui desfasurat in iunie 2016, cand o majoritate a electoratului britanic s-a pronuntat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.

In pofida progreselor, raman inca de solutionat capitole importante din acest acord, in special situatia frontierei nord-irlandeze si viitoarele relatii economice dintre UE si Marea Britanie.

Dupa ce liderii europeni i-au respins propunerile la summit-ul desfasurat saptamana trecuta, premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene sa vina cu o alternativa la aceste propuneri, pentru a se putea iesi din impasul in care au ajuns negocierile, dar a asigurat ca nu va accepta niciodata o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situatie a frontierei nord-irlandeze, ea avertizand de asemenea ca guvernul de la Londra va continua sa se pregateasca si pentru o iesire din UE fara niciun acord, daca actualul blocaj nu va putea fi depasit.

Sistem de imigratie post-Brexit care favorizeaza imigrantii calificati

Guvernul britanic a si aprobat un sistem de imigratie post-Brexit care va favoriza imigrantii calificati si cu o situatie financiara buna, conform News.ro.

Ministrii au aprobat un plan prezentat de ministrul de Interne, Sajid Javid, in care imigrantilor calificati le va fi mai usor sa obtina vize decat celor necalificati, iar cetatenii UE nu vor beneficia de tratament preferential pe piata muncii din Marea Britanie.

Teritoriile care vor ajunge la un acord privind piata libera de schimb, inclusiv UE, vor avea un acces sporit la piata muncii, dar acest lucru ar putea include in viitor si SUA sau Canada.

In acelasi timp, nu au existat ingrijorari din partea membrilor Cabinetului privind situatia negocierilor cu Uniunea Europeana, desi conservatorii pro-Brexit au continuat sa faca presiuni asupra lui May pentru a-si schimba politica si au publicat propunerea lor alternativa, "Canada-style".
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head