salarii in ukSalariile au crescut peste asteptari in Marea Britanie
In incercarea de a-i determina pe angajati sa ramana in tara si dupa ruperea de Uniunea Europeana, angajatorii din Marea Britanie au crescut considerabil salariile, masura confirmata marti si de datele Oficiului National de Statistica (ONS).

Potrivit acestuia, majorarea salariilor in Marea Britanie a fost peste asteptari in perioada mai - iulie 2018, cu atat mai mult cu cat firmele nu reusesc sa faca noi angajari, din cauza lipsei de personal, transmit Sky News, BBC si Reuters.

Castigurile totale, excluzand bonusurile, au urcat in ritm anual cu 2,9% in perioada mai - iulie 2018, fata de un avans de 2,7% in precedentele trei luni. Este cel mai rapid ritm de crestere din iulie 2015, arata ONS, citat de Agerpres.
Incluzand bonusurile, salariile au crescut cu 2,6% in perioada mai - iulie 2018, de la 2,4% in precedentele trei luni. Economistii intervievati de Reuters se asteptau la un avans de 2,5%.

Cresterea salariilor a fost mai rapida decat inflatia, care s-a situat in perioada mentionata la 2,4%. "Datele privind piata fortei de munca sugereaza ca in sfarsit concurenta pentru angajati sprijina majorarea salariilor. Incetinirea din mai si iunie a fost contrabalansata de avansul din iulie. Castigurile totale, excluzand bonusurile, au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din iulie 2015", a apreciat Andrew Wishart, economist la Capital Economics.

Oficiul National de Statistica a anuntat ca rata somajului s-a mentinut la 4% in perioada mai - iulie 2018, cel mai redus nivel din 1975, iar numarul somerilor a scazut cu 55.000, la 1,36 milioane. Numarul angajatilor din Regatul Unit a crescut cu 3.000, la 32,39 milioane, in timp ce rata angajarii a urcat la nivelul record de 75,5%.

David Freeman, director in cadrul ONS, a declarat: "In timp ce numarul de angajati nu s-a modificat semnificativ, cresterea ratei angajarii a incetinit. Totusi, piata fortei de munca ramane robusta, rata angajarii urcand la un nivel record, rata somajului este la cel mai redus nivel din 1975 si exista un numar record de locuri de munca vacante".
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head